Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAVNA RASPRAVA

Marić: Uvođenje eura tiče se svakog građanina, to je velika stvar

Zagreb: U NSK održan sastanak o bespovratnim sredstvima EU za obnovu Zagreba
Matija Habljak/PIXSELL
11.11.2020.
u 15:07

Istaknuo je da se to tiče svakog građanina i da će zato jedno od osnovnih načela biti zaštita potrošača

Nacionalni plan uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj ide u javnu raspravu, a tim povodom ministar financija Zdravko Marić i guverner HNB-a Boris Vujčić pojasnili su o čemu je točno riječ.

- Na tragu onoga što smo činili proteklih mjeseci i godina, a to je da smo od sredine ove godine u deviznom tečajnom mehanizmu 2, krećemo s javnim savjetovanjem koje bi trebalo biti gotovo za 30 dana. Dokument bi trebao pobliže definirati, kako sa strane javnog tako i privatnog sektora, zakonodavne i provedbene prilagodbe u smislu naše pripreme i implementacije svega što je važno na Nacionalnom planu uvođenja eura kao službene valute u RH. Tu je čitav niz detalja, govorimo o nekoliko važnih segmenata, ne samo o funkcioniranja javnih institucija, nego i svih drugih. To je velika stvar koja se tiče svakog građanina od tog trenutka na dalje - kazao je na konferenciji za medije ministar Marić dodajući da će zbog toga poseban naglasak staviti na informiranost građana.

Istaknuo je da će jedno od osnovnih načela uvođenja eura će biti zaštita potrošača kako ono ne bi išlo na teret potrošača, bilo da je riječ o konverziji depozita, kredita, zamjeni gotovog novca...

- Nacionalni plan koji ide u e-savjetovanje definira sve prilagodbe pravnog sustava, logističke stvari koje je potrebno napraviti kao i ostale pripreme u javnom sektoru i gospodarstvu kako bi mogli uspješno uvesti euro. Naš cilj je da budemo spremni za dvije godine sa svim pripremama. Kako bi to ostvarili moramo početi od početka iduće godine s implementacijama nacionalnog pana za zamjenu kune eurom odnosno s radom šest koordinacijskih odbora koje smo predvidjeli da će postojati da pripreme nacionalnu konverziju - nadovezao se guverner HNB-a Boris Vujčić.

Upitan jesu li ti planovi realni i ostvarivi, ministar je kazao da jesu.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Kordunusrcu.
Kordunusrcu.
15:18 11.11.2020.

Zasto o tako velikom povjesnom preokretu,ne raspise se referendum,to je veliki monetarni preokret,i hzaista bi se narod trebo za takvo nesto pitati,ili smo mi ostali na komunistickoj razini,i partija donosi odluke.

ST
stefj
15:18 11.11.2020.

Hm, potrošače će se najbolje zaštititi transparentnošću trošenja javnog novca, i smanjenjem rashodovne strane proračuna, ali ne ukidanjem investicija, već smanjenjem broja uhljeba... Potrošača će se najviše zaštititi ako mu se pruži mogućnost izbora i to u svakom pogledu. Od izbora mirovinskog, izbora zdravstvenog, izbora škole itd... A uvođenje eura će potrošača zaštititi od lokalnih ideja štampanja novca, ali i izložiti ga riziku globalnog. Nećemo samo strahovati od uhljeba u Hrvatskoj, već i od uhljeba u npr. Grčkoj, Italiji u Bruxellesu itd.

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
15:12 11.11.2020.

Marić: Uvođenje eura tiče se svakog građanina, to je velika stvar koji susjedni europski Slovenci koriste več od godine 2006 a mi Balkanci kao nebeski domoljubni narod u godini 2020 na koljenima moljakamo da nas prime do 2025,2026 ili možda tek 2030.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije