Naslovnica Vijesti Hrvatska

Marić: Nema razmirica između HNS-a i HDZ-a oko referenduma

Ovakav mirovinski sustav kakav imamo danas je neodrživ, a osobno mislim da povlaštene mirovine trebaju biti teški izuzetak, poručila je pak ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak
16. svibnja 2019. u 11:06 4 komentara 197 prikaza
Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Ministar financija Zdravko Marić ustvrdio je u četvrtak da nema razmirica između HDZ-a i HNS-a oko referenduma protiv mirovinske reforme, istaknuvši da su rasprave o mirovinskoj reformi postojale i prije, ali su u konačnici svi dignuli ruke za to, dok je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručila da je sadašnji mirovinski sustav neodrživ.

KRIVOTVORENE ISPRAVE Nove lažne diplome na Učiteljskom fakultetu i Strojarstvu, spremačica lažirala svjedodžbu

"Ne bih tako rekao. Imali smo mi te rasprave i prije, u konačnici svi smo dignuli ruku za to. Razgovarat ćemo", rekao je Marić novinarima uoči sjednice Vlade na pitanje o navodnim sukobima između HDZ-a i HNS-a oko mirovinskog sustava i sindikalnog referenduma.

Upitan smatra li da treba spriječiti referendum o vraćanju dobne granice za odlazak u punu starosnu mirovnu sa 67 na 65 godina, tako što će se izmijeniti Zakon o mirovinskom osiguranju, Marić je odgovorio kako će se razgovarati o tome.

"Mirovinski sustav nije samo pitanje jednog ili trogodišnjeg proračuna, to je sustav, kao i zdravstveni, njega treba gledati kroz 20, 30 ili 50  godina", kazao je.

Ovakav mirovinski sustav kakav imamo danas je neodrživ, a osobno mislim da povlaštene mirovine trebaju biti teški izuzetak, poručila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Nataša Novaković Odluka Povjerenstva Marić nije u sukobu interesa zbog toga što njegova sestra radi u Hanfi

Upitana treba li mijenjati zakon kako bi se spriječio referendum, istaknula je da treba iskoristiti mehanizme i razgovarati kako bi se sačuvalo 50 milijuna koji će se potrošiti na referendum i vidjelo može li se unaprijediti sustav. "Mislim da je to opcija koju bi svatko trebalo podržati", kazala je.

Na pitanje je li više od 600.000 potpisa jasna poruka Vladi, Divjak je ustvrdila kako jest poruka, ali i ovoj i prethodnim Vladama. "Ili nije jasno komunicirano da se vidi koji problemi nastaju ako imamo ovakav omjer umirovljenika i zaposlenih ili ta rješenja većini nisu prihvatljiva", ocijenila je.

Rješenje koje je prihvatio Sabor bilo je dobro, no je li ono jedino moguće - građani su poslali svoj signal potpisima da se možda može i drugačije, kaže Divjak.

VIDEO Ministar Zdravko Marića o Nacionalnom programu reformi

Kako je DHL postao vodeća logistička tvrtka u svijetu i kakvi su im planovi za Hrvatsku
DOSTAVA
Počeli su koristiti robote, umjetnu inteligenciju, tehnologije proširene stvarnosti i samovozeća vozila
 • ObrenM:

  Koliko ovaj misli, da je puk umno zakinut?Covjek sa minimalnim intelektom je vidio da se je HNS pobunio.Ta pobuna nije radi potpore puku vec politikanstvo za sve izgledniji scenarij razilaska sa HNS-om.Ovi drze kljucne resore,a sa znanjem su tanki.Obzirom da ... prikaži još! je gradonacelnik sve bliza opcija i vjerovattno jeftinija, nazire se ovakav rasplet.U svakoj opciji koalicije,situacija je nategnuta k'o otvoreni kisobran.

 • Avatar NasaPosla
  NasaPosla:

  Sindikati u Švicarskoj, a ne njihova vlada, traži produljenje radnog vijeka, koji je trenutno na 65 godina starosti,te imaju odnos 3,4 radnika naspram 1 umirovljenika. Cijenjeni narode smanjite povlaštene mirovine, dobijene po zakonu do 2010., jer one dobijene nakon te ... prikaži još! godine nisu povlaštene, bar u slučaju branitelja.

 • Avatar NasaPosla
  NasaPosla:

  Čitam jučer, na internetu, da švicarski sindikat traži kasniji odlazak u mirovinu. To obrazalažu održivoću sustava, matematički, s brojkama.