Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vladajuća koalicija

Marić: Nema razmirica između HNS-a i HDZ-a oko referenduma

Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
16.05.2019.
u 11:06

Ovakav mirovinski sustav kakav imamo danas je neodrživ, a osobno mislim da povlaštene mirovine trebaju biti teški izuzetak, poručila je pak ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak

Ministar financija Zdravko Marić ustvrdio je u četvrtak da nema razmirica između HDZ-a i HNS-a oko referenduma protiv mirovinske reforme, istaknuvši da su rasprave o mirovinskoj reformi postojale i prije, ali su u konačnici svi dignuli ruke za to, dok je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručila da je sadašnji mirovinski sustav neodrživ.

"Ne bih tako rekao. Imali smo mi te rasprave i prije, u konačnici svi smo dignuli ruku za to. Razgovarat ćemo", rekao je Marić novinarima uoči sjednice Vlade na pitanje o navodnim sukobima između HDZ-a i HNS-a oko mirovinskog sustava i sindikalnog referenduma.

Upitan smatra li da treba spriječiti referendum o vraćanju dobne granice za odlazak u punu starosnu mirovnu sa 67 na 65 godina, tako što će se izmijeniti Zakon o mirovinskom osiguranju, Marić je odgovorio kako će se razgovarati o tome.

"Mirovinski sustav nije samo pitanje jednog ili trogodišnjeg proračuna, to je sustav, kao i zdravstveni, njega treba gledati kroz 20, 30 ili 50  godina", kazao je.

Ovakav mirovinski sustav kakav imamo danas je neodrživ, a osobno mislim da povlaštene mirovine trebaju biti teški izuzetak, poručila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Upitana treba li mijenjati zakon kako bi se spriječio referendum, istaknula je da treba iskoristiti mehanizme i razgovarati kako bi se sačuvalo 50 milijuna koji će se potrošiti na referendum i vidjelo može li se unaprijediti sustav. "Mislim da je to opcija koju bi svatko trebalo podržati", kazala je.

Na pitanje je li više od 600.000 potpisa jasna poruka Vladi, Divjak je ustvrdila kako jest poruka, ali i ovoj i prethodnim Vladama. "Ili nije jasno komunicirano da se vidi koji problemi nastaju ako imamo ovakav omjer umirovljenika i zaposlenih ili ta rješenja većini nisu prihvatljiva", ocijenila je.

Rješenje koje je prihvatio Sabor bilo je dobro, no je li ono jedino moguće - građani su poslali svoj signal potpisima da se možda može i drugačije, kaže Divjak.

VIDEO Ministar Zdravko Marića o Nacionalnom programu reformi

Komentara 4

OB
ObrenM
13:12 16.05.2019.

Koliko ovaj misli, da je puk umno zakinut?Covjek sa minimalnim intelektom je vidio da se je HNS pobunio.Ta pobuna nije radi potpore puku vec politikanstvo za sve izgledniji scenarij razilaska sa HNS-om.Ovi drze kljucne resore,a sa znanjem su tanki.Obzirom da je gradonacelnik sve bliza opcija i vjerovattno jeftinija, nazire se ovakav rasplet.U svakoj opciji koalicije,situacija je nategnuta k'o otvoreni kisobran.

Avatar NasaPosla
NasaPosla
19:29 16.05.2019.

Sindikati u Švicarskoj, a ne njihova vlada, traži produljenje radnog vijeka, koji je trenutno na 65 godina starosti,te imaju odnos 3,4 radnika naspram 1 umirovljenika. Cijenjeni narode smanjite povlaštene mirovine, dobijene po zakonu do 2010., jer one dobijene nakon te godine nisu povlaštene, bar u slučaju branitelja.

Avatar NasaPosla
NasaPosla
12:17 16.05.2019.

Čitam jučer, na internetu, da švicarski sindikat traži kasniji odlazak u mirovinu. To obrazalažu održivoću sustava, matematički, s brojkama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije