Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Islužene MiG-ove treba zamijeniti

Marić još ne zna ima li novca za novu borbenu eskadrilu

MiG
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/10
01.02.2017.
u 21:50

Krstičević: To je pitanje naše sigurnosti za idućih 30-40 godina

Ministar obrane Damir Krstičević vrlo je uporan u “popularizaciji” potrebe da Hrvatska nabavi novu eskadrilu borbenih zrakoplova pa i hrvatski premijer Andrej Plenković već učestalo obilazi postrojbe i infrastrukturu Oružanih snaga RH.

Na vojnom dijelu aerodroma na Plesu, što je novost, pridružio im se i ministar financija Zdravko Marić.

Povod je bio obilazak potpuno novih instalacija, prostora za pilote i suvremenih hangara sagrađenih (za 44 mil. kn) prema NATO-ovim standardima za potrebe dežurnog para MiG-ova koji provode nadzor nad hrvatskim zračnim prostorom.

Za ovu prigodu organizirana je i vježbovna uzbuna i startanje dežurnih lovaca kako bi se Plenković upoznao s operativnim postupcima HRZ-a i PZO-a u NATO-ovu integriranom sustavu protuzračne i proturaketne obrane.

Na početku je, u duhu vojne tradicije, zapovjednik borbene eskadrile pukovnik Željko Ninić premijeru poklonio posebni novčić. A onda su, nakon provedene vježbe, krenuli razgovori i o “pravom” novcu. Medije je zanimalo ima li novca za ponovno uvođenje obveznog vojnog roka i za nabavu borbene eskadrile.

I premijer i ministar financija prilično su jasno pokazali da podržavaju koncept obveznog roka, kako ga upravo planiraju u MORH-u, dakle da to budu tri ili četiri tjedna stjecanja temeljne vojne obuke.

– Hrvatski narod voli hrvatsku vojsku, ministar želi ovakvom inicijativom popularizirati hrvatske Oružane snage, učiniti ih atraktivnima novim generacijama mladih koji se ne sjećaju vremena Domovinskog rata – izjavio je Plenković.

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Državni i vojni vrh promatrao je vježbu na vojnom dijelu aerodroma Pleso (Marko Lukunić/PIXSELL)

Ministar Marić, koji drži blagajnu, prisnažio je kako “to nisu neke velike svote”. No o pitanju nabave eskadrile i premijer i Marić bili su manje određeni.

Predsjednik Vlade, odgovarajući na pitanje je li realno u 2017. donijeti odluku o izboru novog zrakoplova, kako je bilo prije najavljivano iz MORH-a, odgovorio je da će državni vrh nastojati donijeti odluku na temelju kvalitetne stručne podloge, nakon što Povjerenstvo obavi stručni dio posla, a kada sazru uvjeti, uključivo i financijski...

Marić je bio vrlo neodređen te je samo kazao kako je to “umijeće raspoloživoga i mogućeg”. Ministar obrane Krstičević pak kaže da se treba, naravno, ponašati odgovorno prema državnim financijama, no podsjetio je da o stabilnosti države ovisi i njezin razvoj.

– Ogromna je naša odgovornost u kontroli zračnog prostora, kojeg Hrvatska ima 113.000 četvornih kilometara, i vrlo je važno da ga nadziru hrvatski piloti – kazao je ministar i dodao da o eskadrili “postoji suglasnost premijera i predsjednice RH”. – HRZ nije isti ima li ili ne tu sposobnost, to je pitanje naše sigurnosti za idućih 30 do 40 godina.

Analiziramo opasnosti i rizike i stručne analize kažu nam da moramo imati nove zrakoplove, a na nama je na pametan i odgovoran način doći do njih – kaže Krstičević.

>> VIDEO Plenković objasnio što žele postići ponovnim uvođenjem vojnog roka

Komentara 14

NA
navijeke
22:29 01.02.2017.

Naslov je promašen da promašeniji ne može biti. Donese li se odluka o kupnji novi(ji)h lovaca, jedino što će Marić moći reći je "Da, gospodine premijeru, odmah krećem u izvršenje naloga.", ili će tu rečenicu za manje od dvije minute izgovoriti netko tko će ga zamijeniti na toj dužnosti. Čak ako zanemarimo financijsku stranu priče (gubitak prava naplaćivanja preleta civilnih aviona, plaćanje usluge air policinga Mađarskoj ili Italiji svaki put kad zaboravni komercijalni pilot zaboravi najaviti ulazak u zračni prostor) eskadrila višenamjenskih lovaca jamči odvraćanje/solidnu glavobolju svakom nedobronamjernom susjedu, a nama veliku dozu sigurnosti. Da, ti avioni će koštati, no DR ipak nije bio toliko davno da bi smjeli zaboraviti kako su jeftiniji od tisuća izgubljenih života i skoro 40% razrušene zemlje. Uz to, nabava tih aviona donosi i transfer tehnologije nužne za održavanje ili popravak, koliko je nezamisliva (nakon usvajanja) uporaba te tehnologije i u civilne svrhe? Na kraju krajeva, možete li zamisliti ministra financija negdje '93. Kako Tuđmanu govori "Nećemo uzeti od Rusa pola eskadrile Hindova, jer je to skupo."? Ne bi stigao izgovoriti rečenicu, a već bi naglavačke letio na ulicu. Ti isti Hindovi, iako nikad nisu ispalili ni metka/rakete bili su izvanredno sredstvo odvraćanja.

Avatar comparator
comparator
10:28 02.02.2017.

Vojna obuka i vojni rok treba osmisliti kao neki vid pričuve i to isključivo s dragovoljnim kadrovima i razmjerima predviđenim za neophodne rodove vojske koji bi tako popunili i poduprli profesionalni dio vojske . Samo profesionalna vojska može izvršavati današnje zahtjeve sofisticiranog vođenja rata koji više nije masovan masakr nego precizni gotovi kirurški i precizni rez u tijelo neprijatelja i područje njegovog djelovanja . Bez potpore zrakoplovstva bilo kakvo ozbiljno djelovanje više nije djelotvorno i uvijek je u konačnici s više žrtava. Moramo se odlučiti dali ćemo teritorij braniti svojim tijelima ili tehnikom .

DU
Deleted user
08:47 02.02.2017.

Po meni treba staviti Luku Rajića sa ministra financija - on je na užini uštedio milijune (barem mu je majka tako rekla).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije