Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

'Što imam od njegova 'oprosti' kada su mi u nesreći odsječene noge?'

Deni Župan (22) je osuđen na četiri godine i deset mjeseci zatvora zbog teške prometne nesreće, a viši sud kaznu je smanjio za četiri mjeseca
13. prosinca 2015. u 23:00 48 komentara 24009 prikaza
Deni župan i margareta
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Deniju Županu (22) iz Slavonskog Broda, koji je osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora jer je 25. travnja 2013. očevim BMW-om na nogostupu pokosio tri petnaestogodišnje učenice – Ivonu Srećković, Anamariju Sabljak i Margaretu Sedlarović – pri čemu je Ivona Srećković poginula, dok je Margareta Sedlarević ostala bez obje noge, a Anamarija Sabljak zadobila niz ozljeda, zbog čega će ostati teški invalid – kazna je umanjena za četiri mjeseca. Odlučio je tako viši sud jer je, kako stoji u obrazloženju, Župan osoba mlađe životne dobi i kao takav manje je općeživotno iskusan, a kazna mu je umanjena i jer je izrazio žaljenje zbog nesreće. No dok Županijski sud njegovo žaljenje zbog nesreće smatra olakotnom okolnošću dostatnom za umanjenje kazne, nastradale djevojke od toga nemaju puno koristi. Margareta i Anamarija, kojima su u trenutku uništeni mladenački snovi i koje još uvijek prolaze kroz tešku rehabilitaciju, kažu kako ih Župan nikada nije posjetio. Razumiju da je do nesreće došlo iz nehata, ali smatraju da je vozač morao pogledati što je ostavio iza sebe.

– Deni mi je nakon nesreće poslao pismo i rekao da mu je žao, ali ja od toga nemam ništa. Meni su odsječene noge, što ja sad imam od njegova "oprosti" – kazala je Margareta.

Kada se nesreća dogodila, djevojke su se vraćale iz škole, a Župan je brzinom od 93 km na sat upravljao vozilom čija je snaga veća od njemu dopuštenih 80 kW. Obrana, međutim, i dalje tvrdi kako je do destabilizacije vozila dovela rupa na kolniku koja, kaže, nije duboka dva do pet centimetara, kako stoji u zapisniku o očevidu, nego 15-17 cm, te kako tome u prilog govori i nalaz Fakulteta prometnih znanosti. Tvrde i kako auto nakon odbijanja od zida nije zaustavilo stablo, nego grm, što govori da je brzina bila 20-ak km manja od utvrđene.

Žalit ćemo se Vrhovnom sudu jer nije prihvaćen naš zahtjev za dodatnim vještačenjem. Moj se klijent jako teški nosi s posljedicama nesreće. Uspijemo li dokazati da nije samo on kriv, za njega će to biti veliko duševno olakšanje – tvrdi obrana.

Istražni sudac Mirko Svirčević, koji vodi odvojeni postupak koji je Župan pokrenuo radi utvrđivanja odgovornosti cestarske tvrtke, kaže kako je bušenjem naknadno nanesenog sloja asfalta doista utvrđena veća dubina rupe na kolniku, ali i dodaje kako rupa nije uzrok nesreće, već prebrza vožnja mladog vozača.

>> Župan je počeo kočiti 48 metara prije mjesta udara

>> Umalo uništili rupu koja je ključni dokaz na suđenju

Svečano otvorenje poslovnice Eurospina u Požegi
opoziv proizvoda
Zbog pesticida se s hrvatskih polica povlače popularne grickalice: Evo kako do povrata novca
Borba protiv raka
BORBA ZA ZDRAVLJE
Čak 90% dijagnosticiranih s rakom pluća u Hrvatskoj umire jer se otkriva prekasno
 • Avatar Pravednik80
  Pravednik80:

  Sud kod nas je sramota. Za ovo bi trebao dobiti minimalno 10 godina zatvora. Zabog! Ubio je djevojku, dvije doživotno nepokretne. Sramota kakve nema! Bogataši se izvlače, sirotinja guli zbog par stotina kuna. Ovaj sud je sprdnja, ali postoji još ... prikaži još! jedan sud... i on je daleko opasniji. Vidjet ćemo tamo kako će stvari stajati.

 • Avatar zgdomorodac
  zgdomorodac:

  I dalje ce gospoda u skupim automobilima gazit ljude to je konacno svima jasno mogu delat kaj zele onaj tko ima movac ima moc pa svako malo neki mocnik zavrsi reda radi na sudu i nikom nista pa ljudi pobogu ... prikaži još! oni imaju nasa elita dozvolu za ubojstvo to je jasno i mozemo se samo bogu molit da nas ne stave i u logore nas male koji se usudimo i komentar napisat pa oni to mogu i to rade samo malo toga izlazi u javnost bojim se da smo u bezizlanoj situaciji i da ta manjina mocnika koji imaju sve se smije i cekaju kome ce smjestit bajbuk zbog verbalnog delikta pa oni o piju i rucaju onima koji presuđuju

 • than:

  Da je ovo pravna drzava, bilo bi dosudjeno dozivotno uzdrzavanje..., ali nije. Ovdje se za ukradene milijune gule krumpiri. Sto prije sto dalje odavde....