Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica sabora

Maras: HDZ 2008. nije delao pa smo dočekali tri recesijske godine

Sabor (1)
Foto: Patrik Macek/Pixsell
1/5
25.04.2012.
u 13:21

Ova vlada, za razliku od vaše, rasterećuje gospodarstvo i pokušava Hrvatsku izvući iz krize, rekao je ministar Maras, a na njegovu tvrdnju da HDZ-ovci nisu radili pobunili su se i rekli da su "i te kako delali"

Malo i srednje poduzetništvo može izvući Hrvatsku iz krize, poručio je danas ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras predstavljajući u Hrvatskom saboru izmjene Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva. Malo i srednje poduzetništvo u Hrvatskoj čini 99,5 ukupnog gospodarstva, udio malih i srednjih subjekata čini više od  50 posto hrvatskog BDP-a i zapošljava više od 64 posto zaposlenih u Hrvatskoj.

– Možemo reći da je hrvatsko gospodarstvo po svojoj strukturi mikrogospodarstvo, odnosno malo gospodarstvo s tvrtkama koje imaju prihod manji od 10 milijuna, a čine ukupno 80 posto svih tvrtki u Republici Hrvatskoj – objasnio je Maras i dodao kako nam je cilj vratiti se na 2008. godinu, odnosno četiri milijarde stranih investicija u Hrvatskoj, tako da do 2014. moramo napraviti preduvjete kako bi investicije premašile četiri milijarde.

Zakonskim se izmjenama kategoriziraju mikropoduzetnici s manje od 10 zaposlenih, mali poduzetnici s manje od 50 zaposlenih te srednji poduzetnici s manje od 250 zaposlenih. Također su definirane i veličine projekata: mikroprojekti do milijun eura, mali do 10 milijuna eura te srednji projekti do 50 milijuna eura. Ova nova kategorizacija omogućit će proširenje postojećeg korpusa srednjeg i malog poduzetništva u Hrvatskoj, što će za posljedicu imati i povećanje broja korisnika poticajnih mjera za razvoj poduzetništva.

Novim će se izmjenama proširiti i nadležnost Hrvatske agencije za malo gospodarstvo na područje promocije i privlačenja investicija, a mijenja se njezin naziv u Hrvatsku agenciju za malo gospodarstvo i investicije – HAMAG INVEST. Ove izmjene zakona tijekom rasprave nije podržala saborska oporba koja ne vjeruje da će izmjene potaknuti razvoj poduzetništva. Tako je HDZ-ov Đuro Popijač rekao da od izmjena "ni štete ni koristi" te da se HAMAG-u u ovlast daje i poticanje investicija samo kako bi prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić proširio svoj ionako veliki utjecaj "na gotovo sve što se kreće, leti ili pliva u hrvatskom prostoru".

– Ova vlada, za razliku od vaše, rasterećuje gospodarstvo i pokušava Hrvatsku izvući iz krize. Bilo bi dobro da je HDZ tako radio 2008., no nažalost nije se radilo, nije se delalo i dočekali smo tri recesijske godine – odgovorio mu je Maras, na što se pobunio niz HDZ-ovaca uz objašnjenje da je njihova vlada "i te kako delala".

IDS-ov Damir Kajin ustvrdio je pak da izmjene doživljava kao "šećernu vodicu", ali mu je svejedno drago da se razgovara o malom gospodarstvu.
– Ni vjeronauk, ni Bleiburg, ništa nas neće ekskulpirati od krivnje za trenutak u kojem se može naći zemlja i zato doista želim vjerovati da Vlada zna što čini – ozbiljan je Kajin.

– Današnja je vlast u svojim predizbornim obećanjima građanima ponudila nadu, a svojim radom u ova četiri mjeseca umjesto nade darovala nam je razočaranje, iznevjerena očekivanja i osjećaj prevarenosti. Kao vrlo reprezentativni primjer ovog razočarenja jest i ovaj današnji prijedlog zakona – rekao je HDSSB-ov Dinko Burić te dodao kako se čovjek zaprepasti kada, pročitavši prijedlog zakona, shvati da se o novom poticanju poduzetništva govori samo u nazivu zakona.

– O novim stvarnim poticajima i poticanju ni riječi, ni jednog jedinog primjera, ni jedne jedine nove konkretne mjere koja bi trebala doprinijeti tom razvoju malog gospodarstva – tvrdi Burić.

Komentara 25

OB
-obrisani-
14:09 25.04.2012.

Carinik Barišić i..Blagajnica su nam .lijepo opisali.....kaj su...........DELALI..............baš su lepo delalill

KI
kico1
14:51 25.04.2012.

Radi vlada kak ne Linić reče daje već zadužio 6 milardi usa, samo dosad koliko još ove g? Radi kak ne rasteretio gazde a sirotinji nabio poreze svaki dan nešto skuplje bar 10% bilobi bolje da nije rasteretio daje ostaloo isto kome maglu prodjete majku vam lopovsku? Šot nepriznate daste svi nesposobni da neznate..

OB
-obrisani-
13:49 25.04.2012.

hrvatske valde mogu biti uspješne samo ukoliko postoji uspješna privreda rijetko tko je knjigovodstvenim metodama učinio državu bogatom kako nema ozbiljnih proizvodnih projekata, a i da ima nitko u to ne vjeruje, jer boljševički mentalitet političara ne vjeruje u ništašta osim u postojeće....tako je bilo, tako će i ostati političari ne vjeruju u istraživanja, znanost i napredak kroz njih. oni niti ne vjeruju u ono što lupetaju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije