Naslovnica Vijesti Svijet

Manji porezi, više mirovine i ukidanje poznate elitističke škole

U prijedlogu reformi spominje se i ukidanje znamenite Nacionalne škole za administraciju koju mnogi Francuzi vide kao središte privilegirane klase
26. travnja 2019. u 20:47 7 komentara 492 prikaza
Emmanuel Macron
Foto: Reuters

Francuski predsjednik Emmanuel Macron jučer se, nakon zaključenja ovog izdanja, spremao objaviti svoj dosad najveći set reformi.

Notre Dame Ivan Hrstić U amneziji političke korektnosti blijede krvavo plaćene lekcije iz minulih tisućljeća

Njih je osmislio nakon velike debate koju je pokrenuo kao odgovor na antivladine prosvjede Žutih prsluka. Macron je pozvao građane da mu u javnim razgovorima s njim ili na internetu kažu što im smeta u funkcioniranju društva i države te je na temelju njihovih odgovora formirao listu reformi.

Zasad mu je to pomoglo u rastu popularnosti, koja je sada na otprilike 30 posto, dok ga je još prije nekoliko mjeseci podržavala tek petina građana. Njegovi potezi procurili su u francuske medije, koji su tako podosta glasno najavili. Tu će biti prije svega smanjenje poreznog opterećenja, posebno za srednju klasu, ali Macron, prema najavama, neće ponovno uvoditi vrlo visok porez za najbogatije koji je osmislio njegov prethodnik François Hollande, a trenutačni ga je francuski lider uklonio u prvom dijelu mandata.

Macron bi trebao također najaviti i povećanje najnižih mirovina za koje već neko vrijeme govori da su preniske. Uz to je već ranije rekao da neće podizati dob za odlazak u mirovinu, koja je trenutačno u Francuskoj 62 godine. Također bi trebao podržati više referenduma.

Vlada - sjednica IVA BOBAN VALEČIĆ Plan reformi: Ista meta, isto odstojanje

Možda i najzanimljiviji prijedlog, prema najavama, trebalo bi biti ukidanje znamenite Nacionalne škole za administraciju (ENA) koja školuje studente za javnu upravu, a šira je francuska javnost vidi kao središte privilegirane klase koja one koji diplomiraju vodi prema najvišim pozicijama.

Macron je ove mjere već trebao predstaviti 15. travnja, ali je to morao odgoditi jer je sat vremena uoči prezentacija izbio požar na crkvi Notre-Dame.      

Katedrala Notre Dame u plamenu

RECEPT ZA SAVRŠENI GRILL
Jeste li znali čemu služi daska za dimljenje: Meso s roštilja dobit će sasvim novu notu okusa

A1 izdvaja za Vas

  • morejeslano:

    Globalistički klaun pokušava se dodvoriti Francuzima sa svojim malim ustupcima. Sutra će mu Francuski narod na ulici na protestima koji već traju 5 mjeseci pokazati što misle o tome bacajući kakatov na policiju. Kakatov je balon napunjen mješavinom izmeta i mokraće.

  • aabbcc:

    Kaj je ovaj udaren u glavu i ne kuzi da narod hoce njega da ukine a ne da on glumi dobrotvora !

  • zimerman:

    Francuska je počela propadati kada su njom zavladali ljevičari globalisti . Da bi pokrili socijalisticke/ birokratske programe i racune svima su digli poreze u ime socijalizma i jednakosti . Uvezli su previše muslimana i dozvolili im sve a oni su ... prikaži još!u po starom običaju kao pijavice iscrpili državu. Kada je nestalo novca onda su previše oporezovali bogataše,.... pošto su bogataši pametni mnogi su prebacili biznise u druge drzave a mnogima se nije isplatilo pa su propali ili prestali voditi poslove .Kad je ponovo nestalo novca onda su u ime "MAJKE ZEMLJE I KLIMATSKI PROMIJENA" digli cijene benzina i svega drugog čega su se sijetili . Onda su žuti prsluci izašli na ulice (Nije loše napomenuti da su ti isti žuti prsluci izglasali ljevičare) Osobno mislim da je za Francusku kasno ,njih jedino revolucija može spasiti a revsolucija nije moguća zato što je ljudima ispran mozak i nisu svjesni zbog čega propadaju.