Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karlovac 'pokrio' minus od 30 milijuna kuna

Manjak od 20 milijuna kuna rezultat vala otkaza

Karlovac: Gradonačelnikova konferencija za medije uoči sjednice Gradskog vijeća Grada Karlovca
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
18.05.2020.
u 15:03

Grad je uštedama, novcem iz Ministarstva financija i EU sredstvima uspio 'pokriti' većinu minusa, pa im ostalo sedam milijuna kuna manjka u proračunu

Imat ćemo više od 30 milijuna kuna manje prihode u proračunu zbog koronakrize u proračunu, ali smo dobar dio uspjeli 'pokriti' tako da će nam nedostajati zapravo sedam milijuna kuna. Takvu smo situaciju očekivali u ova tri mjeseca krize i zato smo napravili niz ušteda, odustali od nekih projekata, racionalizirali poslovanje do maksimuma, dobili smo dio zaostataka EU sredstava koji su trebali doći do kraja prošle godine, a riječ je o pet milijuna kuna. Iskoristili smo mogućnost uzimanja bezkamatnog kredita od Ministarstva financija u uznosu od 15 milijuna kuna kojeg moramo vratiti za dvije godine, a ostalo nam je i nešto novca od prošle godine, tako da nam ostaje sedam milijuna kuna koje su manjak i 'nepokrivene' - kazao je karlovački gradonačelnik Damir Mandić na tiskovnj uoči nove sjednice Gradskog vijeća. Kakva će situacija biti u srpnju, kolovozu, rujnu, kaže, ostaje da se vidi.

Podsjetimo, Karlovac je nizom mjera pomaže gospodarstvu u ovim kriznim vremenima, a jedan je od gradova i koji je ugostiteljima omogućio da besplatno prošire svoje terase na gradsku površinu kako bi mogli primiti što veći broj gostiju. Grad je osigurao i milijunski fonda za pomoć roditeljima koji su uslijed koronakrize ostali bez posla.

- Manjak u proračunu najviše se osjetio kroz porez i prirez na dohodak gdje je izostalo čak 20 milijuna kuna. Imamo i tri milijuna kuna manje od komunalne naknade gospodarstvenika, milijun je kuna manje od porez na potrošnju obzirom da ugostitelji nisu radili, a odrekli smo se i zakupnina parkiranja i zakupa poslovnih prostora, izostala su i neka sredstva iz proračuna Hrvatskih voda i Fonda za zaštitu okoliša, a i naše tvrtke su lošije poslovale - kazala je Lidija Malović, pročelnica Odjela za financije Grada Karlovca. No, kazala je da je proračun likvidan i da Grad uredno podmiruje sve svoje obveze.

Maturijada, Zvjezdano ljeto uz dan grada, Dani piva zbog epidemiološke situacije i mjera zaštite koje postoje, ali i zbog financija, neće ove godine izgledati kao prije, obzirom da je riječ o manifestacijama sa puno ljudi, no nešto će ipak biti. U svakom slučaju, neće biti koncerata zvučnih imena, već će nastupati domaći bendovi. 

- Karlovac je idealna pozornica, imamo parkove, prirodu, tako da ćemo te manifestacije osmisliti na drugi način, napravit ćemo našu domaću alternativu u suradnji s udrugama, sportskim klubovima i ostalim dionicima. Grad će živjeti tijekom ljeta kroz niza manjih događanja diljem grada. Krenuli smo i sa registracijom gradskog Foginovog kupališta na Korani na način koji to aktualna situacija i novi uvjeti propisuju - kazala je Andreja Navijalić, zamjenica gradonačelnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije