Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sindikat turizma

'Manjak novca ne smije se naplatiti poskupljenjem putničkih karata'

'20.06.2012., Split - Jadrolinijin trajekt Marjan, ilustracija. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL'
Ivo Čagalj/PIXSELL
09.05.2013.
u 13:23

Od početka lipnja većina hrvatskih linijskih brodara, pa tako i Jadrolinija, uvodi novi red plovidbe, ali i novi cjenik koji će na nekim linijama donijeti i do 20 posto više cijene karata u odnosu na zimu.

Drastično poskupljenje putničkih karata za brodske i brzobrodske linije neprihvatljivo je za otočane, ali i za hrvatski turizam, te cjelokupno hrvatsko gospodarstvo, poručuje Socijalno vijeće za turizam i Sindikat turizma. Iako na sastanku u Hrvatskoj gospodarskoj komori početkom godine nije bilo ni riječi o poskupljenju karata u brodskom prijevozu, otočani su odlukom o povećanju cijena katamaranskih linija dovedeni pred gotov čin neposredno pred samu turističku sezonu, kaže Eduard Andrić, predsjednik STUH-a.

Ionako preskupe karte sada još više poskupljuju. Naglašava da, iako su okosnica obalnog linijskog pomorskog prometa trajektne linije, a za koje, osim redovne promjene iz predsezonske cijene u sezonsku, karte ne poskupljuju, trebalo je preispitati i te cijene. Naime od početka lipnja većina hrvatskih linijskih brodara, pa tako i Jadrolinija, uvodi novi red plovidbe, ali i novi cjenik koji će na nekim linijama donijeti i do 20 posto više cijene karata u odnosu na zimu.

- Posebno su problematične cijene prijevoza automobila do naših otoka. Najskuplje su najdulje linije koje će u ovoj turističkoj godini biti značajna stavka u proračunu za godišnji odmor. Tako, npr., na liniji Split - Lastovo četveročlanu obitelj s odraslom djecom i automobilom povratne će karte stajati 1604 kune. Za taj novac navedena obitelj u predsezoni može na kopnu dobiti dva ili tri polupansiona u hotelu s tri zvjezdice - navodi Andrić.

Odluka o poskupljenju nanosi direktnu štetu turističkoj sezoni i svim stanovnicima otoka koji će, ukoliko se ovakva politika nastavi, svoju egzistenciju zasigurno tražiti na kopnu, dodaje, a naše otoke će za svoj odmor koristiti svjetski bogataši koji će u njima prepoznati nesagledive vrijednosti koje mi ne vidimo, ili ne želimo vidjeti. Jasno je kako je takva odluka vlade rezultat manjka sredstava koje je Agencija za obalni linijski promet ove godine dobila za subvenciju brodskih i brzobrodskih linija iz državnoga proračuna, ali manjak novca nije se smio naplatiti preko novčanika otočana, građana Hrvatske i gostiju kojima će to biti dodatni razlog da svoj odmor ne provedu na otocima, ustvrđuje Andrić.

>>Poskupljuju putničke karte na brodskim linijama, neke i za 173%

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije