Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USTAVNE PROMJENE

Mandat suca Ustavnoga suda moći će se produljiti samo šest mjeseci?

sud
web
09.06.2010.
u 16:29

Nužno je "ići i dalje", rekao je Šeks i dodao kako je potrebno regulirati da se najmanje godinu dana prije isteka mandata suca Ustavnoga suda počne s procedurom izbora novoga suca.

Nakon žestokih oporbenih primjedaba da sudac Ustavnoga suda, kojemu je istekao mandat, može ostati na dužnosti dok mu Sabor ne imenuje nasljednika, Klub HDZ-a u saborsku proceduru uputio je amandman na nacrt ustavnih promjena kojima bi se ograničilo da se mandat suca Ustavnoga suda može produljiti najdulje šest mjeseci.

Otkrio je to potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks te kazao SDP-ovcima kako kucaju na otvorena vrata te da ne imputiraju HDZ-u da je imao zle namjere.

- HDZ želi da se to pitanje uredi - ustvrdio je.

Nužno je "ići i dalje", rekao je Šeks i dodao kako je potrebno regulirati da se najmanje godinu dana prije isteka mandata suca Ustavnoga suda počne s procedurom izbora novoga suca, a to bi se, kazao je, riješilo kroz Ustavni zakon o Ustavnome sudu.

U popodnevnoj pojedinačnoj raspravi SDP-ovci su podržali rješenje da se suci Ustavnoga suda biraju dvotrećinskom većinom u Saboru, ali im je sporno bilo produljenje mandata suca Ustavnoga suda do izbora nasljednika.

A Nenad Stazić je dodao kako rok ne piše, a ako ne piše, onda ga nema, što znači doživotnu mogućnost da neka stranka zadrži "svoje suce" na položaju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije