Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POHVALILA REAKCIJU POLICIJE

Mamula o silovanju: 'Kada policija napravi tako nešto, veliko je pitanje spremnost žrtve da to prijavi'

Zagreb: Uručenje ugovora podrške za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/3
02.09.2023.
u 14:47

Kao građanka ove zemlje želim vjerovati da je ovo izolirani slučaj, sve ostalo mi narušava cjelokupni koncept sistema sigurnosti, kazala je koordinatorica Ženske sobe Maja Mamula

Mjesta za nasilje nad ženama u Hrvatskoj nema, poruka je koju je policija jučer jasno poslala uhićenjem dvoje policajaca za koje se sumnja da su silovali 33-godišnju ženu u Lici.

Ovaj slučaj, zbog kojeg su policajci udaljeni sa dužnosti, potvrdila je ovog četvrtka ličko-senjska policija, a neslužbeno se kasnije doznalo kako se sve odigralo 29. kolovoza. O posljedicama koje ovakvi slučajevi imaju na policiju kao instituciju, ali i na društvo u cjelini smo razgovarali s Majom Mamulom, psihologinjom i dugogodišnjom koordinatoricom Ženske sobe, neprofitne organizacije koja pruža besplatnu pomoć žrtvama seksualnog nasilja, bilo ono prijavljeno ili ne.

- Nažalost je činjenica da je seksualno nasilje svugdje prisutno. Kada policija, tijelo koje svoju moć koristi na temelju represivnog aparata kojem pripadaju, napravi tako nešto, veliko je pitanje je spremnost i mogućnost žrtve da to prijavi. Kad policija to napravi, a od nje očekujemo da nas brani i štiti, postavlja se pitanje koja je vjerojatnost da će tako nešto izaći na vidjelo? – zapitala se Mamula.

POVEZANI ČLANCI:

Na temelju svega što je dosad izašlo u javnost, Mamula je i pohvalila postupke koje je policija poduzela dosad

- Važno je što je žena skupila hrabrosti, a ono što sam ja zasad pročitala o tome je bila i dobra reakcija policije. Moraju biti svjesni na koji način ovakve situacije stvaraju dojam o njima u cijelosti, ali i toga da kazne moraju biti izuzetno oštre i jasan pokazatelj da ovo društvo neće tolerirati zlouporabu pozicije i moći upravo od onih koji su tu da nas štite – dodaje Mamula.

Policija je također najoštrije osudila svaki oblik zlostavljanja žena te su naglasili kako je za takve stvari ''nulta stopa tolerancije'', no ovaj slučaj smatraju izoliranim slučajem. A koliko je on izoliran među policijskim službenicama u Hrvatskoj Mamula nam je i pojasnila. 

- Kao građanka ove zemlje želim vjerovati da je ovo izolirani slučaj, sve ostalo mi narušava cjelokupni koncept sistema sigurnosti. Istovremeno, nakon 27 godina rada na ovom području, vjerujem da među policajcima kao i u ukupnoj populaciji postoji jednaka količina onih koji su diskriminatorni prema ženama te koji koriste seksizam, mizoginiju, ali i nasilje. Uvijek je upitno koliko su izolirani slučajevi nasilja nad ženama od strane policijskih službenika, to je teško reći. Znamo da su oni počinitelji nasilja u obitelji vjerojatno u podjednakom postotku kao i svi drugi građani ove zemlje, a koliko su počinitelji seksualnog nasilja, mi nemamo puno informacija – dodaje. 

Po njenom iskustvu, naglašava Mamula, uvijek postoji mjesta za napredak.

- Pogotovo kada pričamo o manjim mjestima gdje je prisutno nasilje u obitelji koje žrtva treba prijaviti, a gdje je počinitelj policajac. Tu bismo trebali uvesti ozbiljne normative koji bi pokazali da se to ne može raditi. Ovo je izuzetno važan slučaj, a mediji i organizacije ga moraju vrlo pomno promatrati – smatra. 

Ne želimo senzaciju na par dana, a zaborav nakon toga, zaključila je Mamula. 

- Moramo pokazati da ova država ni za jednog građana ni građanku, kao ni za policijske službenike, nema razumijevanja za počinjenja ovakvih kaznenih djela - kaže. 

>> VIDEO Tragedija na Plitvicama: Izraelka se udaljila od grupe, pala niz strminu u jezero i poginula

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
15:45 02.09.2023.

kao građanka ove drzave...koji glupi izricaj... zasto ne kaze jednostavno ....kao Hrvatica...

SL
slavenZadravec
19:35 02.09.2023.

Teško je vjerovati da je ovoj dvojici policajaca planiranje i provedba silovanja prvo nasilje nad ženama.

BF
bf23
19:30 02.09.2023.

Nadam se da ćeš ti i tebi slični imati razumijevanja kada svojom pojavom,izjavama i glupim komentarima izazoveš reakciju koja ti se baš neće svidjeti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije