Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravstvo

Mamograf koji spašava živote mjesecima stoji pokvaren

'mamografija1_nnn_bih_220511'
''
27.10.2012.
u 13:36

U prva dva kruga rak je otkriven kod 107 žena, najvećim dijelom u ranoj fazi, kad je izlječene vrlo izgledno


Međimurska županija bila je pri vrhu u Hrvatskoj po odazivu žena na besplatne mamografske preglede organizirane u okviru nacionalnog programa otkrivanja raka dojke. Zahvaljujući pregledima rak je na vrijeme, u ranoj fazi, otkriven kod sedamdesetak žena, a onda je odjednom, u prvom tromjesečju ove godine, program obustavljen.

Pozivi su ženama prestali dolaziti. Konkretan razlog nije naveden, bilo je to vrijeme kad se nova garnitura na vlasti uhodavala. Nedavno je izašlo na vidjelo da je mamograf u čakovečkoj bolnici zapravo pokvaren i da mjesecima stoji neiskorišten, te da bi tek ovih dana napokon trebao ponovno proraditi jer je Ministarstvo zdravlja odobrilo isplatu interventnih sredstava u iznosu od 616.760 kuna.

U čakovečkoj bolnici očekuju da će uređaj u punoj funkciji biti za nekoliko dana, a uskoro će nastaviti i s nacionalnim programom prevencije raka dojke. Žene koje nisu u Čakovcu mogle obaviti ni redovne preglede, više neće s uputnicama morati putovati u privatne ustanove ili u Varaždin, Koprivnicu i Zagreb. U Međimurju od raka dojke godišnje umire dvadesetak žena.

Nacionalni program počeo se provoditi 2006. godine s ciljem da se smrtnost od te bolesti među ženama u dobi od 50 do 69 godina smanji za 25 posto u roku od pet godina. U prva dva kruga rak je otkriven kod 107 žena, najvećim dijelom u ranoj fazi, kad je izlječene vrlo izgledno. U prosincu prošle godine pozive su počele dobivati žene rođene od 1943. do 1962. godine, no nakon 600-tinjak pregleda pozivi su prestali stizati.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić u siječnju je najavio da će čakovečka bolnica dobiti dva ultrazvučna uređaja za kardiologiju i radiologiju, a potom i CT uređaj jer ta bolnica ima jedan od najstarijih CT-a u Hrvatskoj.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Dudek
22:14 27.10.2012.

Ma se novaca za razna slavlja,političke skupove. Srami te se svi političari.Mislite da naše mame su isto žene. Nemati ili ne željeti dati novac za jedan tkav aparat je skandalozno. Žalostno to nam je pravo naše lice. Plitika je važnaa ljudsko zdravlje i skupo liječenje vama nije bitno. Drage žene uzmite stvari u svoje ruke sme idite itražite svoja prava. Da vas nije nebi bilo ni nas.Puno dobrog zdravlja svim ženama!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije