Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mamić napao ministra

'Mamićeve izjave vraćaju nas u najmračnije trenutke povijesti RH'

Zdravko Mamić (1)
Igor Kralj/Pixsell
15.03.2013.
u 13:02

Političari su osudili uvrede izvršnog dopredsjednika Dinama na račun ministra Jovanovića

Govor mržnje kojim je Dinamov izvršni dopredsjednik Zdravko Mamić teško izvrijeđao ministra sporta Željka Jovanovića naišao je na osudu i među saborskim zastupnicima.

– Smatram ispod časti razumnog čovjeka komentirati takve izjave osoba poput Zdravka Mamića. No, s obzirom na to da je javno izrečena, moram reći kako sam se nadao da su vremena ranih 1990-ih iza nas. Očito da nisu i nadam se da će pravosudna tijela Republike Hrvatske napokon nešto i poduzeti protiv njega – rekao je predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin.

Predsjednik najjače oporbene stranke Tomislav Karamarko osudio je Mamićevu izjavu.

– Ja tako nešto ne bih rekao, iako se, naravno, u koječemu ne slažem s ministrom Jovanovićem. Ne sviđa mi se njegov stil rada i arogancija, ali mislim da su ovo zapravo teške rečenice. Naravno da osuđujem takvu izjavu, ne trebamo nacionalno obilježavati ljude, nego po karakteru i sposobnostima. Željko Jovanović nije previše sposoban ministar, ja bih akcent stavio na to – rekao je Karamarko i dodao kako misli da Mamić nije član HDZ-a te da sam mora odgovarati za ono što kaže.

HDSSB-ov Zoran Vinković smatra da je neprimjereno da izvršni direktor Dinama tako nešto izjavi.

– Svi građani, bez obzira na naciju i vjeru, jednaki su prema Ustavu. Druga je stvar radi li Jovanović dobro kao ministar, ja mislim da ne, a ovo ostavljam Mamićevoj savjesti i hrvatskom pravosuđu – zaključio je Vinković.

SDSS-ov Mile Horvat kaže da nije riječ o prvom ispadu Zdravka Mamića, nego da je to "karakteristično za tog tipa".

– Ovo je samo bila kulminacija njegova govora mržnje prema pripadnicima srpske zajednice u RH, prebrojavanje krvnih zrnaca. Mislili smo da je to stvar prošlosti. Očito da neki ljudi još uvijek žive u tim vremenima i služe se takvim stvarima. Mi očekujemo da se reagira na zakonit način i da ovaj gospodin izvuče određene konzekvence iz toga nastupa – rekao je Horvat.

Predsjednik Odbora za prava nacionalnih manjina Furio Radin očekuje da će Mamićevu izjavu odbor osuditi na sljedećoj svojoj sjednici.

– Tu nije riječ samo o ekstremnom nacionalizmu, nego i o primitivizmu koji Mamić upotrebljava kao instrument da zadrži postojeće stanje i financijsku korist – rekao je Radin koji je dodao da, iako se ne slaže u svemu s Jovanovićem, podržava njegovu namjeru da u poslovanje nogometnih klubova uvede reda.

– Nepristojnim riječima kakvima je Mamić izvrijeđao ministra Jovanovića nema mjesta u hrvatskom društvu. Ujedno, u jednoj civiliziranoj državi nedopustivo je da itko diskvalificira osobu zbog njene nacionalne pripadnosti, pogotovo u obavljanju njene službene dužnosti. Time je ujedno i prekršio nekoliko hrvatskih zakona – istaknuo je Jozo Radoš, predsjednik Kluba zastupnika HNS-a u Hrvatskom saboru.

– Hrvatska narodna stranka mišljenja je da takvim osobama ne može biti mjesto u sportu čija je bit, među ostalim, promicanje fair playa, tolerancije i nediskriminacije po bilo kojoj osnovi. Stoga pozivamo sve nadležne institucije da reagiraju shodno hrvatskim zakonima kako bi izvršni predsjednik Dinama bio sankcioniran zbog svoga posljednjeg istupa – kazao je Radoš.

Kako neslužbeno doznajemo, DORH bi tijekom dana trebao objaviti priopćenje vezano uz Mamića.

 >>Mamić: Srbin Jovanović mrzi sve hrvatsko, uvreda je za mozak

Komentara 293

Avatar MK
MK
23:57 15.03.2013.

J. Boljkovac svjedocima partizanskih zlocina iz 1945: "Neka se paze, da njih noc nebi pojela"! (izvor: vecernji.hr) ...zasto se Josip Boljkovac smije slobodan setati Hrvatskom, a Zoran Mamic nesmije?

MI
mićomićo
16:16 15.03.2013.

Mamić je rekao samo ono što 95% Hrvata misli a ne usuđuje se javno reći ili nema priliku,naravno ono za trofazne.Bravo Mamiću .

DU
Deleted user
16:15 15.03.2013.

Bravo, Zdravko. Ti si, što se mene tiče, nevladina udruga u jednoj osobi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije