Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nikad nije kasno!

Mama, tata i dvojica sinova zajedno u školskim klupama

'19.04.2013., Cakovec - Obitelj Bogdan polaznici su vecernje skole u Puckom otvorenom ucilistu.  Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
21.04.2013.
u 09:11

- Vidjeli smo da ni Hrvati nemaju posla, pa što ćemo onda mi? Roditelji nas nisu upisivali, a mi se nismo bunili - kaže Ljubomir (44)

- Muče me velika štampana slova. Strašno živciraju. Onda pitam ženu za pomoć, a ako ona ne zna, pitamo djecu. Svi jedni drugi pomažemo - kaže Ljubomir Bogdan (44) iz Kuršanca, jedan od 250 polaznika Pučkog otvorenog učilišta u Čakovcu koji će pokušati završiti osnovnu školu za odrasle.

Ljubomir nikad nije išao u redovnu školu, kao ni njegova pet godina mlađa supruga Dragica. Mislili su da kao Romi ionako nikad neće moći naći dobar posao, pa se nisu ni trudili.

- Tako je to kod nas. Vidjeli smo da ni Hrvati nemaju posla, pa što ćemo onda mi? Roditelji nas nisu upisivali, a mi se nismo bunili - pojašnjava. Na školu više nije pomišljao, sve dok mu u Zavodu za zapošljavanje nisu rekli da mora završiti barem osnovnu školu. I ne samo on. Tako je Ljubomir, zajedno sa suprugom i dvojicom sinova, 16-godišnjim Darijom i 18-godišnjim Miljenkom, sjeo u školske klupe! On i Dragica prije dva mjeseca krenuli su ispočetka, s prvim i drugim razredom, koji čine prvo obrazovno razdoblje, a Dario i Miljenko, koji su po završetku 15. godine života izbačeni iz škole jer je do tada nisu uspjeli završiti, upisali su u POU-u peti, odnosno sedmi razred. U 18 radnih tjedana, pojašnjava ravnatelj Mario Zamuda, mogu završiti jedno obrazovno razdoblje. Školovanje u cijelosti pokriva Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

O tome zašto sinove nisu poticali da završe redovnu osnovnu školu, nerado pričaju. Mladići uglavnom šute. Dario bi se volio školovati za automehaničara.

- Stalno doma nešto popravlja i prčka po motoru. Ali tko će ga zaposliti? - pesimističan je Ljubomir. Bogdanovi imaju još petero kćeri. Tri su već odrasle, a dvije idu u šesti razred u OŠ Kuršanec. - Njima škola dobro ide i završit će je. Pomažu nam ako nas četvero nešto ne razumije. Pametne su one cure - ponosan je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije