Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Maloljetnici počinili 11 posto manje kaznenih djela, najviše je krađa

Državna odvjetništva lani su prijavila 1079 maloljetnika, a sudovi u čak 80% slučajeva izriču uvjetnu kaznu
11. travnja 2021. u 09:45 1 komentara 71 prikaza
policija
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija

Broj kaznenih djela koja su počinili maloljetnici smanjen je 11 posto. Prema podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku, u prošloj godini državna odvjetništva donosila su odluke nakon prijava za počinjena kaznena djela za 1079 maloljetnih počinitelja. – U odnosu na prethodnu godinu broj optuženih počinitelja pao je deset posto, a broj počinitelja kojima su izrečene kazne ili druge mjere 8,5 posto – izračunali su u DZS-u. Prošle godine evidentirano je 268 maloljetnih osoba kojima su izrečene kazne ili druge mjere, a najviše, 220, bilo je odgojnih mjera. U izricanju kazni ili drugih mjera maloljetnici se dijele na mlađe i starije.

Varaždin: Nepoznati počinitelj opljačkao zlatarnicu u središtu grada UHIĆENI SU Maloljetnici divljali i krali u odgojnoj ustanovi, šteta 200.000 kuna. Ukrali su i auto

U odnosu na prethodnu godinu broj osuđenih starijih maloljetnika smanjen je 10,3 posto, a broj osuđenih mlađih maloljetnika pao je 4,5 posto. Starijim maloljetnicima izrečeno je sedam kazni maloljetničkog zatvora, što je pad od čak 36,4 posto. U najviše slučajeva, više od polovice, radi se o krađama i drugim kaznenim djelima protiv imovine. Kad se govori o kaznenim djelima punoljetnih osoba, državna odvjetništva lani su podnijela prijave protiv 48.272 građana, što je 8,4 posto manje nego u 2019. godini. Broj optuženih osoba u odnosu na prethodnu godinu manji je 10,6 posto, a broj osuđenih osoba 10,5 posto, ističu u DZS-u. I kod punoljetnih su najčešća kaznena djela protiv imovine, s više od 50 posto udjela, a slijede kaznena djela protiv osobne slobode, s udjelom od 11,6 posto prijavljenih. Najzastupljenija je uvjetna kazna zatvora koju sudovi izriču u čak 80 posto slučajeva.

Što je istina, a što mit?
Treba li nam baš 8 sati sna, 8 čaša vode ili 10.000 koraka dnevno? Evo što kažu stručnjaci
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti