Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽIVOT Ima li pomoći sedmogodišnjoj djevojčici iz Bedenca

Maloj Tamari prijeti amputacija stopala

08.01.2009.
u 15:56

Sićušna djevojčica radoznala pogleda i stidljiva osmijeha, koja nas je dočekala hrabro se upirući o male plave štake, bio je prvi tužan prizor što smo ga zatekli u toplom domu Štefanije i Zlatka Petaka u Bedencu 85. Sedmogodišnja Tamara, učenica prvog razreda ivanečke OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, oporavlja se od posljedica sedme operacije na stopalu, kojoj je prije tri tjedna bila podvrgnuta u Zagrebu.

Tumor buja
Djevojčica, koja je hrabro podnijela toliko operacija koliko joj je godina na krhkim leđima, boluje od agresivne fibromatoze, tumora, koji je prodro duboko u stopalo. Pokaže li se da ni nakon ove operacije napredovanje bolesti nije zaustavljeno, liječnici su najavili da će Tamari sljedeći put morati amputirati lijevo stopalo. 

Mama Štefanija, gutajući suze, teška srca priznaje da je zbog takvih najava, a i zbog loše materijalne situacije u kući, na rubu živaca. A zdravlje treba sačuvati, jer valja se brinuti o obitelji, u kojoj su još dvije kćeri - osmogodišnja Jelena i Zlatka, učenica trećeg razreda Srednje strukovne škole u Varaždinu.

- Tamara se rodila s nožnim palcem, koji je rastao pod pravim kutom, u obliku slova L. Želeći to korigirati, potražila sam savjet ortopeda u Varaždinu, pa je 2002. operirana. No, ubrzo nakon operacije na palcu se pojavila kvrga, pa je Tamara ponovno operirana 2003. Tada joj je i dijagnosticirana fibromatoza. 

Kad mi je rečeno da bi joj trebalo amputirati palac, pomoć smo potražili u Zagrebu - prisjeća se Štefanija. U bolnici na Šalati Tamara je operirana još pet puta, i svaki put na operiranom je mjestu ponovno bujalo tumorsko tkivo. Prodrlo je duboko, među kosti, zahvatilo je stopalo i dva prsta, pa su liječnici nedavno savjetovali obitelji da i dijete i sebe pripreme na činjenicu da će sljedeći put Tamara izgubiti stopalo.

Noćne more
- Pripremam je na to koliko mogu. Kako će to podnijeti, ne znam, želi biti balerina. Kad sam joj još 2004. pažljivo natuknula da bi možda mogla izgubiti palac, nakon operacije budile su je noćne more pa je vikala: Nemam palac, nemam palac! - govori Štefanija.

- Zasad, ona je najhrabrija u obitelji. Mi se još uvijek nadamo čudu. Preko veze dali smo sve nalaze u jednu kliniku u Münchenu, možda bi tamo mogli pomoći da se Tamara sačuva stopalo. Iako, ne znam kako bismo se to paltili. Za njezin spas dali bismo sve na svijetu. Liječnici kažu da će stopalo rezati radikalno, ostao bi samo dio pete. Zaboga, kako će s protezom? - očajna je Štefanija


Pomozite Tamari

Zlatko Petak

Zagrebačka banka
2360000-1000000013

žiroračun:
3114499962


Žive na kredit i s minusom

Operacije, putovanja na kontrole, troškovi ležanja u bolnici za majku i još tisuću drugih iscrpli su Petakove. Od 1800 kuna Štefanijine plaće krojača obuće i 2400 kuna Zlatkove radničke plaće jedva žive, a silne troškove financiraju kreditima i minusima. Nisu navikli ništa moliti. - Dva smo ih tjedna nagovarali da razgovaraju s novinarima. Pošteni su to i vrijedni ljudi, treba im pomoći - kazali su nam vijećnik Marijan Bencek i HNS-ov aktivist Antun Babić. - Oni vam neće reći, ali tek prije dvije godine kupilu su 20 godina stari golf da dijete mogu voziti u bolnicu i na kontrole, i to na kredit.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije