Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Malo poznati Hrg lako pobijedio najboljeg ministra prošle vlade

Josip Friščić kazao je da jedan osvojeni zastupnički mandat neuspjeh HSS-a te je istaknuo da je takav rezultat njegova odgovornost zbog čega se nije kanidirao iznova na predsjedničku dužnost.
28. siječnja 2012. u 07:58 75 komentara 5 prikaza
Branko Hrg
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Križevački gradonačelnik Branko Hrg novi je predsjednik HSS-a, Pobijedio je u subotu na izbornoj Skupštini stranke protukandidata Damira Bajsa s gotovo dvjesto glasova razlike - Hrg je dobio 555 glasova, a Bajs 374 glasa. Bivši ministar turizma koji je i jedini zastupnik HSS-a u Hrvatskom saboru (jedini osvojeni mandat mu je prepustio sada bivši predsjednik Josip Friščić, op.a.) nije postao šef jer mu je većina od 948 delegata pripisala odgovornost za srozavanje ugleda HSS-a.Već se pri kandidacijskim govorima Bajsa i Hrga moglo naslutiti tko će biti prvi seljak. Hrg, koji je u svom govoru bio oštar i izravan, osvojio je dug i ohrabrujući aplauz, dok je Bajsov govor aplauzom prekidala grupica njegovih poklonika, a na kraju je dobio “formalni” pljesak. Iako je i Hrg bio u dosadašnjem predsjedništvu stranke, u svom je programu, kojeg je nazvao “ugovorom s članovima stranke” indirektno čelne haesesovce prozvao da su potkupljivi foteljaši.

- Proteklih osam, a posebno posljednje četiri godine, stranačko čelništvo gurnulo je stranku na rub opasne provalije. Sveli su HSS na jednog zastupnike, na doživljaj stranke trgovačkog putnika. HSS je stradao u koaliciji sa SDP-om, a ova zadnja s HDZ-om nas je skoro i uništila. Ako pogledamo zadnju koaliciju ona je imala dvije faze : programsku i foteljašku –kazao je Hrg i izazvao odobravanje delegata., Obećao je da HSS više neće biti trgovačka stranka, a da će se o budućim koalicijama odlučivati na Skupštinama stranke, ako treba i tajnim glasovanjem.

Od HSS-a planira napraviti stranku centra koja će po zaštiti nacionalnog interesa biti desna, a po zaštiti socijalnih prava lijeva.

– Nužna je stranačka konsolidacija, programsko osvježenje, kadrovsko pomlađivanje i unutarstranačka demokratizacija. Vraćamo se programu “Preporod hrvatskog sela”. Kao što su braća Radić prosvjećivala selo, zar vrijeme ulaska u Europsku uniju za naše nespremno selo nije identično – retorički je poručio Hrg. Bajs se u svom govoru nije istaknuo već je spomenuo da je i Hrg bio dio tima koji je vodio HSS, a kao svoje prednosti istaknuo je uspješno vođenje bjelovarsko-bilogorske organizacije i iskustvo ministra turizma. –Napravili smo mi mnogo stvari, ali ih nismo jasno naglasili – kazao je Bajs. Dodao je da HSS mora napravit iskorak prema gradu te da se mora zalagati za kvalitetnu hranu. Bivši šef J. Friščić nedugo nakon svog govora, napustio je Skupštinu HSS-a. Tako se nije stigao suočiti s desetak haesesovaca koji su s govornice prozvali vodstvo za uništavanje stranke, nepoštenje, beskičmenjaštvo, neodgovornost,... Jedan delegat za govornicom se i rasplakao, dok je jedna članica savjetovala budućem vodstvu da se paze tko ih tapša “jer možda samo provjerava koliko je savitljiv”.

Josip Friščić: Mnogi su događaji

Josip Friščić:

Mnogi su događaji bili potresni i stresni, trebalo je hrabrosti i odlučnosti. HSS ima preko 20 tisuća novih članova, a ukupno preko 51 tisuće. Cilj nam je bio imati više od 60 tisuća članova jer oni daju snagu stranci. Zbog lošeg rezultata i odgovornost nisam se kandidirao iznova na predsjedničku dužnost. Moramo okrenuti novu stranicu, staviti glave skupa i odlučiti što činiti i kako dalje. Bez obzira na pobjednika, budite cijelina u oporavku i napretku HSS-a.

Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
 • dimitrijet:

  @gospar E moj gosparu, cega se pametan stidi time se budala hvali.

 • Avatar pretorijanac
  pretorijanac:

  HRG ..stvorio ga je veliki Joža gubitnik koji će i dalje konce vući preko ovog smješnog križevačkog gradonačelnika! Bljak!

 • Avatar wratnik
  wratnik:

  bit ce vrlo tesko objasniti daje ta HSS. jos nekom potrebana, HDZ-u nije vise potreban, kukuriku je netreba, a njihovi biraci su nasli njihova utocista.