Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdrava prehrana

Mališane kroz igru “mire” s voćem i povrćem

djeca
Pixsell
09.08.2012.
u 11:55

Nema pritiska da moraju smršavjeti, ali primjetno je da je dobar dio djece gubi kilograme, kažu Maja i Andrea, magistrice nutricionizma koje mijenjaju prehrambene navike osječke djece.

U Hrvatskoj čak 12 posto djece ima prekomjernu težinu, pet posto je pretilo, a osam posto ih ima jedan od poremećaja u prehrani. Posljednjih godina primjetna su i kompulzivna prejedanja. Stres, tugu ili ljutnju “liječe” hranom. Porazni su to podaci koje na radionicama, barem u Osijeku, žele smanjiti magistrice nutricionizma Maja Gradinjan i Andrea Gvozdanović. U udruzi Balans trenutačno, naime, provode besplatne radionice zdrave prehrane.

– Radionice se provode s osnovnoškolcima, gdje ih mjesec dana, a dolaze nam pet puta, učimo o pravilnoj prehrani. Cilj nam je približiti im namirnice koje oni ne konzumiraju. Najveći je problem kod djece koja imaju povećanu tjelesnu masu što oni isključuju zdrave namirnice, odnosno "nisu si baš dobri" s voćem i povrćem – objašnjava predsjednica udruge Balans M. Gradinjan. Previše, objašnjava, u organizam unose ugljikohidrata, slatkiša, grickalica, bazirajući prehranu na krumpirićima, tjestenini i hamburgerima.

– Pokušavamo im objasniti zašto je važno uključiti i nešto drugo, približiti im vitamine i minerale, zašto su važni. Ne opterećujemo ih sitnicama već kroz igru objasnimo da je važno konzumirati mlijeko i mliječne proizvode da bi imali jake kosti te ponekad jesti ribu, orašaste plodove da bi sačuvali zdravlje krvožilnog sustava. Primjerice, zadatak je smisliti zdrav obrok, a da i njima bude zanimljivo, uvodimo zdrave grickalice poput orašastih plodova i sušenog voća. Navodimo ih da kod kuće probaju rižu na mlijeku, sami si rade voćno-mliječne frapee i onda nam kažu je li im se svidjelo, što bi sami dodali – dodaje Maja.

Djeca na prvi sastanak dolaze s roditeljima, izmjere ih, prođu s njima kroz prehrambene navike i sugeriraju im što bi trebali promijeniti. Svaki drugi tjedan se mjere, nema pritiska da moraju smršavjeti kao kod klasičnih dijeta, ali primjetno je da je dobar dio djece počeo gubiti kilograme.

– Roditelji danas zbog posla imaju malo vremena za djecu pa im, da im nadoknade ljubav, pružaju stvari koje inače ne bi pružali. Ili im žele pružiti ono što sami nisu imali, a time samo pogoršaju djetetovo stanje. Tu je prije svega nagrađivanje čokoladom. Dijete i ne zna je li to dobro, njemu je fino pa kad počne dobivati novac, počinje kupovati slatkiše.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije