Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon poplave

Mali uzgajivači stoke očajni jer nemaju čime hraniti preživjelo blago

Blago
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
20.06.2014.
u 08:10

Polja su još poplavljena, a ako se nekome i povukla voda, usjevi su uništeni i nikakve koristi od njih. Za ovih mjesec dana dobili smo 300 kilograma hrane i to je bilo sve

Mi, mali uzgajivači stoke ili peradi jako smo loše prošli u raspodjeli stočne hrane u poplavljenim mjestima jer svi su mislili na one koji imaju na desetine i stotine grla stoke, a mi koji imamo desetak svinja ili peradi, u vrlo smo teškoj situaciji jer nemamo čime hraniti naše blago. Polja su još poplavljena, a ako se nekome i povukla voda, usjevi su uništeni i nikakve koristi od njih. Za ovih mjesec dana dobili smo 300 kilograma hrane i to je bilo sve - kaže Juro Zekić iz Posavskih Podgajaca
koji tovi 500 pilića i od toga živi.

No, sve je došlo pod pitanje jer je nestalo hrane, a nema je čime kupiti. Juro Matijević, također iz Podgajaca, uzgaja krmaču, osam tovljenika i prasce i pri kraju je zalihama hrane. Pobrao je polje ječma, ali kada ga je osušio, vidio je da zrne smrde i nisu za životinjsku ishranu pa je sve morao baciti.

- Ne znam kako ću prehraniti svinje i mislim da i mi sitniji uzgajivači moramo dobiti nekakvu pomoć u hrani jer je ako nam i ovo malo svinja ugine, ne znam kako će se i moja obitelj prehraniti. Uskoro će se kukuruz prodavati po trostruko ili četverostruko višoj cijeni nego je sada pa će se oni koji imaju hrane još više obogatiti, a mi mali ćemo biti još siromašniji. Tako je to kod nas - kaže Matijević, a s njim se slaže i Lovro Župarić koji također tovi desetak svinja za sebe i nešto za prodaju.

>> Eutaniziranje stoke na ugroženim područjima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije