Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA NAJMANJE SPASIOCE Mališani iz vrtića Radost na poznatome splitskom penjalištu

Mali na Šantinim stinama pod budnim okom GSS-a

01.06.2009.
u 16:12

SPLIT – Mališani dječjeg vrtića Radost na Šantinim su stijenama pokraj crkvice sv. Jere na Marjanu pod budnim okom pripadnika HGSS-a pokazali što su sve naučili u Maloj školi, pilot-projektu koji je za najmanje spasioce HGSS organizirao s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa.

Prije praktične nastave u vrtiću su odslušali teorijski dio u kojemu su učili kako izraditi nosila, kako se traže izgubljeni u prirodi, upoznali su se s radom Gorske službe, no najzanimljivije im je ipak bilo naučeno znanje u teoriji primijeniti u praksi.

Druženje s alpinistima
– Kroz program druženja s vrhunskim alpinistima i gorskim spasiocima djeca su iz prve ruke upoznala bogatstvo i mogućnosti koje taj svijet nosi, ljepotu življenja u skladu s prirodom te vrijednost i neponovljivost života.

Osnovna nam je namjera usmjeriti djecu na to da vlastiti život prihvate kao divnu avanturu, a svijet i prirodu kao najljepše mjesto u svemiru. Želimo ih naučiti da vlastiti i tuđi život treba cijeniti kao najveću vrijednost te kako biti koristan zajednici – kazao je Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a.

Prvo što su naučili jest da “kaciga glavu čuva”, a organizirali su i mala spašavanja. Potom je uslijedilo za njih najzanimljivije penjanje na poznatome splitskom penjalištu.

Pomoć drugima
Nakon Male škole sva će djeca dobiti i “Male diplome” o završenoj obuci, što će im najvjerojatnije biti i prva pisana potvrda da su stekli neka znanja i vještine koje mogu koristiti i njima, ali i svijetu u kojemu žive.

– Najvažnije je to što su djeca dobila pouku iz prve ruke o tomu da trebaju čuvati vlastiti život i pomagati drugima u nevolji.

Mi smo im htjeli na najneposredniji način prenijeti taj divan osjećaj koji imamo kada nekome pomognemo te da je smisao života biti sretan i zadovoljan sobom, a istodobno biti koristan drugima. Tada ni učenje ni naporni trenizi nisu teški jer sve ono što si naučio i što radiš silno je važno jer ima smisla – zaključio je Prizmić.


Učenici 2. razreda idu na Cetinu

Hrvatska gorska služba spašavanja nastavlja projekte kojima nastoji mlade ljude upoznati s prirodom, naučiti ih kako se ponašati i na koji način pomoći onima u nevolji. Ovaj je tjedan u planu obuka s “drugašima”, koji će pohoditi Cetinu, spuštati se niz nju u gumenim čamcima pod budnim okom GSS-ovaca te se upoznati s vodenom dimenzijom zavičaja i svijeta u kojemu žive.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije