Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Herc iskrice

Mali korak za BiH - velik korak za Europu!

01.12.2005.
u 19:51

Bosna i Hercegovina napravila je prvi korak k Europskoj uniji. Mali korak za BiH - velik za Europu, rekli bi mnogi. Za razliku od njih, jedni misle da početak pregovora o stabilizaciji i priključenju znači stabiliziranje položaja Republike Srpske, a drugi da se RS priključuje BiH.

Ima i onih koji još uvijek misle da bi BiH u EU umjesto Olli Rehna trebao voditi, primjerice, Renovica (Milanko). Povijest historije i histerije u BiH se ponavlja. Pa se narodi i građani u BiH stalno nalaze između mračne prošlosti i svijetle budućnosti. Što rezultira spektrom svih političkih i inih boja. U kojem svoje mjesto traže crveni, zeleni, žuti i ostali. Pa jedni u tom snopu svih boja traže žute zvjezdice, drugi crvene, treće nešto treće ili četvrto. Unatoč svemu, u tu i takvu zemljicu Bosnu (i Hercegovinu), da prostiš, žele se vratiti mnogi koji se osjećaju kao Mujo u Švedskoj: - Ovdje nisam, a tamo me nema znao bi reći.

Nakon toliko godina konačno se preko Beograda vraća u svoj rodni Doboj. Na informacijama beogradskog autobuskog kolovora upita: - Kada ima prijevoz do Doboja? - U deset sati imate "Lastu", u jedanaest "Strelu", a u dvanaest "Raketu" informira ga djelatnica. - A imate li išta što ide po zemlji? - priupita je Mujo. Svjetski moćnici Bosnom i Hercegovinom ponosnom i dalje upravljaju balkanskom logikom koja glasi: Kakav je čovjek koji se na da nagovoriti! Zato se svi borci za pravdu i jednakost u BiH provedu kao Bruce Lee u Mostaru. I dok se na kazališnoj scenu postavlja Verdijev "Nabucco", na političkoj pozornici mnogi još uvijek love na buku! No, može i gore. Mnogi su u BiH kroz stoljeća i desetljeća znali prolaziti i gore nedaće. Pa ih povijesno i osobno pamćenje tjera razmišljati kao Mujo koji je na sve životne i ine nedaće znao reći kako može biti i gore. Njegovim jaranima to je žestoko išlo na živce pa se jedne prigode dogovore da ga nasamare. Slažu mu kako je njegova jarana Hasu i ljubavnicu Šemsu u jedanaest sati navečer zatekao ljubomorni muž te ga živog oderao. - Šuti, moglo je i gore reče Mujo.

- Pa, čovječe, što može biti gore? - čude se Mujini jarani. - Moglo je biti i gore, ja sam sa Šemsom bio u deset sati - objasni im.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije