Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zračna luka

Mali i čarterski zrakoplovi slijetat će na pistu na Prpuši

'pixsell-hrvatska-split-27.04.2010.-  Zivko Trogrlic bivsi nacelnik opcine Sestanovac ima plan izgraditi manji aerodrom na podrucju sestanovca Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL'
'Ivana Ivanovic/PIXSELL'
27.04.2010.
u 21:10

Procvast će cijela makarska rivijera, projekti su odavno izrađeni, lokacija je izravno povezana s autocestom.

Splitski poduzetnik Slobodan Ljubičić, koji je privukao veliku pozornost javnosti kad je pokazao zanimanje za kupnju trogirskoga brodogradilišta, najavio je da je za gradnju zračne luke kod Šestanovca zainteresirana američka kompanija, vlasnici zračne luke Gatwick kod Londona.

Ideja je odlična

Ta je Ljubičićeva izjava naišla na veliko odobravanje stanovnika šestanovačke i okolnih općina te unijela optimizam i nadu da bi se jedna poprilično "stara" ideja o gradnji aerodroma na Prpuši kod Šestanovca možda mogla i ostvariti.

– Ta ideja je odlična, bilo bi to ostvarenje stoljetnoga sna stanovnika ne samo šestanovačkog kraja nego i cijele makarske rivijere pa i puno šire – naglašava Živko Trogrlić, nekadašnji načelnik Općine Šestanovac.

Oko 200 milijuna eura

Podsjeća da je za njegova mandata (sada već davne 1994. i 1995.) bilo puno riječi o potrebi gradnje zračne luke kod Šestanovca. Podastire i "debelu" dokumentaciju koju je za projekt "Zračna luka Šestanovac – makarska rivijera" naručila Splitsko-dalmatinska županija, a izradio ju je Institut građevinarstva Hrvatske. Planirana je uzletno-slijetna staza za male i čarterske zrakoplove.

– Splitsko-dalmatinska županija uvrstila je taj projekt u svoj plan razvoja, a prethodno su mu potporu dali čelnici Makarske, Vrgorca, Omiša, Dugog Rata, Imotskog, Zagvozda, Ciste Provo, Brela, Podgore, Graca i susjednih općina u BiH – kaže Trogrlić. Gradnja zračne luke kod Šestanovca posebno je važna za razvoj turizma, a prema riječima Slobodana Ljubičića, jedan od uvjeta za pridobivanje kineskih i drugih gostiju jest kvalitetna regionalna zračna luka koja ima izravnu vezu s autocestom. Takav prometni sadržaj Dalmacija još nema.

Gradnjom zračne luke otvorilo bi se najmanje 50-ak novih radnih mjesta, što bi donijelo gospodarski procvat šestanovačkom kraju. Usto, na prihode od slijetanja i uzlijetanja plaćaju se takse, koje bi se, tvrdi bivši načelnik, izravno slijevale u proračun Općine Šestanovac.

Prema prijašnjim proračunima, zračna luka stajala bi koliko i kilometar i pol autoceste, a prema Ljubičićevim najavama, projekt je vrijedan oko 200 milijuna eura. Lokacija kod Šestanovca idealna je za dolaske turista na područje od Splita pa sve do Dubrovnika, a pritom se računa i na otoke, Međugorje i srednju Bosnu. Cilj je dalmatinska turistička odredišta aktivirati i zimi.

Komentara 1

OB
-obrisani-
09:11 28.04.2010.

Svako ulaganje u HR je dobro ,volio bi da bude tako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije