Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uništili su mu život

Mali Dominic je nepokretan jer su mamu pokušali 20 puta poroditi

dominic pitra
04.04.2012.
u 20:29

"Mrzila sam liječnicu jer je rekla da mi je sin uništen, a htjela sam da bude u redu"

Svako stradanje djeteta potresno je na svoj način, ali ono što je u zagrebačkoj bolnici Merkur u ljeto 2007. proživio Dominic Pitra (5) dolazeći na svijet i što proživljava danas boreći se svaki dan za život, kao i njegovi hrabri roditelji, spada među najpotresnije slučajeve liječničkih pogrešaka u hrvatskim bolnicama. Ironija je da se za teško stradanje pri porođaju malenog Dominica osim dr. Predragu Đuriću sudi i ginekologu Ivi Balenoviću, autoru “Metastaza” i “Ljudoždera vegetarijanca”, koji je javno progovorio o kriminalu među nekim liječnicima i onima koji imaju privatne ordinacije, a bez ugovora rade u državnim bolnicama. Baš kao dr. Đurić u čijoj je ordinaciji Jasmina Križančić-Pitra kontrolirala trudnoću, da bi je porađao u Merkuru, iako više nije imao ugovor s bolnicom. Dr. Đurić je nazočnost na porođaju nakon rođenja Dominica, koji je imao kožu crnu kao ugljen, uredno naplatio 4800 kuna od njegova oca! A sudi mu se u zagrebačkom sudu s Balenovićem da nije uočio fetalnu patnju djeteta i da majku, koja nije bila sve vrijeme priključena na CTG uređaj koji prati otkucaje srca bebe, nije porodio carskim rezom. Pred sucem Rafaelom Krešićem majka je potresno svjedočila kako joj je dr. Đurić govorio da ima ugovor s bolnicom i da će doći kad bude rađala u bilo kojem trenutku dana ili noći. Taj dan primio ju je i pregledao dežurni liječnik dr. Balenović, a oko 19 sati u bolnicu je došao i dr. Đurić, pregledao je, spojio je na infuziju i dao joj drip.

Raspadala se od bolova

- Đurić je dolazio svakih 10-15 minuta. I Balenović je dolazio pitati kako sam. Oko 22 sata počelo me jako boljeti. Pitala sam Đurića za epiduralnu, a on je rekao da mi to ne preporučuje jer anesteziolog nije tome vičan. Rekao je da bih trebala šetati, a oko 23 sata navečer rekao je sestri da pojača drip i da će me pokušati poroditi nakon par krugova šetnje. Nakon pojačavanja dripa trudovi su se spojili, mislila sam da ću se raspasti, udarala sam glavom o pločice, pa su mi dali lijek od kojeg su bolovi malo popustili. Muž je pitao Đurića mogu li me poroditi carskim rezom, a on je rekao da o tome odlučuju liječnici u Merkuru. Nije me uspio poroditi, pa se otišao konzultirati s nekim i vratio se oko ponoći s Balenovićem. Izmjenjivali su se u pritiskivanju trbuha, Balenović je probao pritiskati s obje ruke, a ja više nisam znala što je trud, što je bol - svjedočila je Jasmina Pitra. Nakon 20 pokušaja porođaja, kaže, porodili su je oko pola dva ujutro i tada joj je puklo rebro. - Dominic nije plakao, koža mu je bila crna. Upuhivali su mu zrak i nakon nekog vremena odvezli ga na kolicima. Muž i ja ostali smo sami u sobi i sve se stišalo. Sestre su me odvezle na hodnik gdje sam zadnji put vidjela Balenovića kako odlazi, vrteći glavom. Đurić mi je rekao: “Oprostite, nisam mislio da je dijete toliko slabo, ali bit će sve u redu”. Treći dan nakon porođaja Jasmina je otišla vidjeti malenog. U kakvom je stanju rekla joj je liječnica na Rebru. - Bila je bijesna, rekla mi je da je Dominic uništen, a ja sam je mrzila jer sam htjela čuti samo da će sve biti u redu - kaže.

Vezan uz mlađu sestricu

Otac malenog Vanja Pitra kaže da je, po mišljenju liječnika, Dominic već trebao umrijeti, ali da ga održava ljubav kojom je okružen u gradskom stančiću od 31 kvadrata. - Prošao je šest operacija, 510 dana proveo je u bolnici, prošle su dvije godine otkako ga je liječnik u Klaićevoj bolnici spasio da ne umre od gladi, jer su mu ugradili sondu preko koje se hrani. Nepokretan je, ne može gutati, ni sjediti. Dnevno ima 50-tak epileptičnih napadaja. Nama se nasmije i voli se maziti. Kad je u bolovima jako plače, a kako su mu šake stalno zgrčene, kad ih otvori znam da mu je jako loše. Predlagali su nam da ga smjestimo u Bistru, ali kada sam vidio tu bolnicu otišao sam plačući. Dominic bi ondje umro od tuge za dva mjeseca. Imamo i mlađu kćerkicu, jako je vezana za njega, često govori da će s Dominikom ići u park kad ozdravi..., svjedočio je otac. Dr. Đurić se brani šutnjom, a Balenović, je na bolovanju dvije godine, u sudnici se doima kao da teško podnosi proces.

Komentara 16

CH
chemica
20:53 04.04.2012.

Da se ovakvo nešto desi u Sloveniji, tko bi normalan išao preko granice da mu se dijete rodi u drugoj državi? Pošto Slovenci paze što rade ( novci su to, bogati), zato mi koji imamo para i dalje idemo kod njih, da nam se djeca rode kao ljudi. Da njihovo i naše zdravlje ne ovisi o lokalnim balkanskim mesarima koje \"kontrolira\" valjda samo dragi Bog.

SC
scary
21:18 04.04.2012.

:\'(

AL
alapača
20:47 04.04.2012.

a šta reći. svi znamo da u hrvatskom porodiljstvu stvari jako ne štimaju, a da pravde i prava za žrtve loših porodničara nema. pogotovo u rađaonicama. zar ta struka nikad ne analizira greške na konkretnim ženama i djecom da bi ih ispravila, spriječila ponavljanje, i tko im je dozvolio takav neprofesionalni i neljudski pristup poslu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije