Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
parcijalna epilepsija

Apsurd! Maleni Leon mora čekati magnetsku punih godinu dana

Leon
24.11.2014.
u 17:00

Leonu su se pojačali napadaji pa ću uz pomoć prijatelja odvesti dijete na pretragu MR-om kod privatnika, kaže majka Nataša Posavec

Maleni Leon ima jednu i pol godinu, dijagnosticirana mu je parcijalna epilepsija, nakon lošeg nalaza CT-a upućen je na magnetsku rezonanciju mozga i – naručen za prosinac iduće godine.

Pretragu će, srećom, obaviti ovaj tjedan zahvaljujući brizi majke Nataše i njezinih prijatelja koji su okrenuli nebo i zemlju kako bi im pomogli. Kako je riječ o djetetu, magnetska se obavlja pod anestezijom i stoji 2500 kuna, što su prikupili prijatelji. Do tada se Leon liječi u bolnici na zagrebačkom Rebru, ali na magnetsku će privatno, gdje će obaviti i ostale preporučene preglede. Apsurd hrvatskog zdravstvenog sustava podnošljiv je dok god nije riječ o djetetu. Apeli majke ostali su bez odgovora, kaže nam ta 32-godišnjakinja.

Počelo nakon cijepljenja

– Pitala sam postoji li hitna magnetska rezonancija ili tako nešto. Zašto ga jednostavno ne mogu odvesti i obaviti pregled? Rečeno je da se magnetska za djecu na Rebru radi samo utorkom zbog čega smo dobili taj datum za godinu dana. Nismo mogli više čekati jer su se Leonu, i uz terapiju koju je dobio, napadaji počeli pojačavati – kaže Nataša Posavec, samohrana majka kojoj briga za zdravlje djeteta nije jedina jer je i podstanarka i trebala se vratiti na posao 1. prosinca, ali sad je to nemoguće jer njezino dijete zahtijeva stalnu brigu. Leon dobiva napadaje u snu, a njihova je kalvarija počela nakon redovitog cijepljenja s godinu dana. Leon je, prisjeća se, dobio temperaturu i nakon kupanja najednom je poplavio.

– Zgrabila sam ga, trčala od vrata do vrata, zvonila i izjurila pred zgradu. Susjed nas je odvezao u bolnicu i tamo su zaključili da je imao febrilne konvulzije. Nakon tjedan dana pušteni smo kući – kaže Nataša koja je nedugo potom primijetila da je dijete počelo čudno hodati, dizati nožicu kao da ga nešto boli.

Humanitarni turnir

Poučena teškim iskustvom, odmah je otišla u bolnicu, a dok su došli tamo, Leonu je već cijela desna strana bila oduzeta. Tada je dječak dobio spomenutu dijagnozu parcijalne epilepsije, ponovno je upućen na MR i dobio broj na listi čekanja za godinu dana.

U ovoj su priči, može se reći, zakazali svi redom. Kao mogući uzrok konvulzija spominje se i cijepljenje, kojem se vjerojatno ipak trebalo drukčije pristupiti jer je Leon neurorizično dijete. Nije zakazala okolina, bivša stanodavka Nataše Posavec pokrenula je akciju za pomoć Leonovoj majci i ona joj upućuje veliku zahvalnost. Nakon što Leon obavi magnetsku, 30. studenog, organiziran je humanitarni malonogometni turnir u OŠ Vjenceslava Novaka u zagrebačkoj Dubravi s početkom u 11 sati.

Do komentara iz KBC-a Zagreb jučer nismo uspjeli doći.

>> MR uređaji su stari, ali mogli bi se bolje iskoristiti

Komentara 11

L0
luena 01
17:38 24.11.2014.

Sramotno je nase zdravstveno a sve je to rezultat nase vlade i ministra zdravstva,cekat godinu dana sa djetetom da bi islo na magnetsku rezonancu... Koliko onda stari moraju cekati ,i ne docekaju jel'te...?

JO
Jourek
21:11 24.11.2014.

Mi smo dobili termin od 1.5 god. Isto otišli privat za 3000 kn, a kad smo tražili povrat novaca dobili smo riješenje da smo bezrazložno i svojevoljno išli privatniku. To vam je normalno kao i niz drugih, težih, primjera u RH

DR
dragica949
19:06 24.11.2014.

Kakvo isprobavanje terapije na tako mal djetetu!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije