Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opet roditelji

Malena i Klepetan na svijet donijeli četiri male rode

Vedran Balen
11.05.2014.
u 18:35

Uvijek se iznova razveselim kada moje rode dobiju potomke. Sada su vrlo pažljivi prema mladima i ne smijem ih dirati, jer bi me inače mogli udariti – priča Stipa

Najpoznatiji ljubavni par roda na svijetu, Malena i Klepetan, na svijet je donio još četvero malih ptića. Jutro je bilo hladno, pa se umirovljeni domar škole u Brodskom Varošu Stjepan Vokić uspeo do gnijezda kako bi provjerio je li sve u redu i treba li štogod pticama. Ugledao je jedno mladunče i četvero jaja, iz kojih su se ubrzo izlegle još tri male rode. Ako im najavljene vremenske (ne)prilike ne pomrse račune, broj potomaka varoških roda u ovih dvanaest godina tako će se s 45 popeti na 50.

- Uvijek se iznova razveselim kada moje rode dobiju potomke. Sada su vrlo pažljivi prema mladima i ne smijem ih dirati, jer bi me inače mogli udariti – priča Stipa. I dok Malena sa svojim slomljenim krilom bdije nad mladunčadi, Klepetan odlazi u 30-ak kilometara udaljene bare kako bi nahvatao skakavce, gliste i razne kukce kojima hrani mladunčad. Iako i sam voli reći kako se "ne valja miješati u prirodu", ptića koji posljednji ugleda svjetlo dana domar će morati uzeti "pod svoje".

Inače bi uginuo, jer je manji, pa ostali ptići koji su jači uzmu svu hranu i njemu ništa ne ostane. Ptići će u roditeljskom gnijezdu ostati do početka srpnja, kada odlaze u prirodu i uče se živjeti i letjeti. U Afriku će definitivno odletjeti sredinom kolovoza i nikada se više neće vratiti.

>> Klepetan se dvanaesti put vratio svojoj Malenoj

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije