Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mala zagorska škola čiji učenici ostvaruju velike uspjehe

SŠ Zlatar u samom je vrhu uspješnosti učenika u Hrvatskoj, a to je postigla jasnom vizijom, definiranim pravilima, ali i nadasve izvrsnim nastavničkim kadrom
12. srpnja 2012. u 09:56 2 komentara 151 prikaza
Zlatar
Foto: Sabina Pušec/VLM

Nije pravilo da najbolji učenici i škole dolaze isključivo iz velikih gradova, što dokazuje i Srednja škola Zlatar. Škola koja broji 456 učenika relativno je mlada.

 Počeli u devedesetima

 Svoje prve korake učinila je 1991. godine u sklopu SŠ Konjščina, da bi se osamostalila 1996. godine, a tek 2000. preselila iz podstanarstva u osnovnoj školi na novu lokaciju, koji još nije potpuno adaptirana te se nastava odvija u dvije smjene. Nakon ovogodišnje državne mature, zlatarska Srednja škola koja ima programe opće gimnazije, upravnih referenata, tehničara za računarstvo i tehničara za logistiku i špediciju, može biti ponosna na svoje lumene. Posebno se ističu gimnazijalci Andreja Vlahek koja je među pet učenika u Hrvatskoj koji imaju stopostotnu riješenost ispita više razine matematike te sto posto riješenost testa njemačkog jezika, zatim Tomislav Jajtić koji je sto posto riješio test iz fizike te Marija Pikutić koja je kemiju riješila s 99 posto.

Osim rezultata mature, i brojna županijska i državna natjecanja na kojima sudjeluju zlatarski srednjoškolci pokazuju njihovo znanje i kvalitetu. Ove godine na županijskim natjecanjima sudjelovao je čak 91 učenik škole, a na državna natjecanja plasiralo se njih 11. Najbolji rezultati na državnom natjecanju ostvareni su iz matematike, gdje je Andreja Vlahek, koja je bila državna pobjednica iz matematike u 2. i 3. razredu ove godine osvojila drugo mjesto. Odlična mjesta osvojena su i na natjecanjima iz hrvatskog jezika, zemljopisa, osnova elektrotehnike i mjerenja u elektrotehnici, prometu i logistici, kao i državnoj smotri Lidrano te smotri upravnih referenata.

– Možemo dodati da smo ove godine imali i četiri učenika s prosjekom 5,0 kroz sve četiri godine školovanja, a dvoje učenika ostvarilo je izravan upis na fakultete – zadovoljna je ravnateljica škole Zdenka Rogina. – Prema statistici, naša škola je u samom vrhu uspješnosti učenika, a to prepoznaju i roditelji koji se sve više interesiraju za upis djece u školu. To je škola postigla jasnom vizijom, definiranim pravilima, ali nadasve izvrsnim nastavničkim kadrom. Kod nas postoji duh zajedništva usmjeren prema odgoju i poučavanju učenika ne samo znanju nego i vještinama za daljnji život. Moto je naše škole “Čovjeka čini velikim samo njegovo djelo” – kaže ravnateljica. Škola ima i status Međunarodne ekoškole i aktivna je u ekološkim akcijama, a unatoč tome što nema adekvatnu sportsku dvoranu, dobre rezultate postiže i školski sportski klub Sokol.

 Svi mogu naučiti

– Uspjesi učenika na maturi i natjecanjima nenaplativo su zadovoljstvo – ističe prof. matematike Božena Palanović, a na pitanje u čemu je ključ uspjeha, kaže: – Učenici valjda osjećaju da ja volim svoj predmet, da se trudim radi njih, da mi je stalo. Treba ih uvjeriti da mogu, da im matematika treba, treba strpljenja. Mnogi su s dvojke došli do petice, svi mogu naučiti – kaže prof. Palanović.     

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • drznedaj:

    Ukradena skola, ne osamostaljena

  • ŽORŽ:

    Ova škola nije nikome "ukradena" več je gotovo iz ničega izrasla u renomiranu i cjenjenu obrazovnu ustanovu u Zagorju i šire... A sve zahvaljujući predanom radu i požrtvovnosti profesora i vanjskih suradnika te dvoje, nažalost pokojnih ravnatelja škole , prof.Jasne ... prikaži još! Mlakar i prof. Stjepana Škofa, te naravno sadašnje cjenjene ravnateljice gospođe Zdenke Rogine, koji su usađivali i usađuju pozitivne i korisne navike te znanja učenicima. U početku su upravni referenti tipkali po starim mehaničkim Adericama...no sada stvari izgledaju sasvim drugačije, dakako puno bolje... Samo naprijed ...