Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Mala Saudijka želi ostati sa starcem u dogovorenom braku

brak
Reuters
03.02.2010.
u 15:10

Djevojčičin otac, koji već odavno ne živi s njezinom majkom, ugovorio je brak prošlog studenog u zamjenu za 16.000 eura. Majka se obratila sudu i tražila da se brak poništi te je tvrdila da je njena kći bila silovana.

Dvanaestogodišnja djevojčica iz Saudijske Arabije iznenada je odustala od zahtjeva za razvod od svoga 80-godišnjeg supruga, za kojeg se udala na “nagovor“ oca koji je u zamjenu za ruku svoje kćeri dobio pozamašnu svotu novca. Djevojčičin otac, koji već odavno ne živi s njezinom majkom, ugovorio je brak prošlog studenog u zamjenu za 16.000 eura, piše arapski časopis Okaz.

Povučena tužba

Majka se obratila sudu i tražila da se brak poništi te je tvrdila da je njena kći bila silovana. No, nekoliko sati prije saslušanja tužba je iznenada povučena. Unatoč podršci organizacija za ljudska prava i dobrobit djece, 12-godišnja djevojčica i njezina majka, inače nastanjene u Riyadu, ubrzo su odustale i povukle zahtjev sa suda. Djevojčica je na iznenađenje mnogih promijenila svoj iskaz i rekla sucima da je brak sklopljen uz njezinu suglasnost.

– Nisam imala primjedbi na taj brak. Želim poštovati odluke i želje svoga oca. Sve što mi se događa izabrala sam svojom voljom – rekla je djevojčica. Njezin odvjetnik Seleh al-Dabibi, kojeg joj je dodijelila jedna humanitarna organizacija, kaže da ga nitko nije obavijestio o promjeni planova. Zaposlenici Povjerenstva za ljudska prava također su bili iznenađeni preokretom.

Rupa u zakonu

U Saudijskoj Arabiji ne postoji zakon koji zabranjuje djeci sklapanje brakova. Međutim, organizacije za ljudska prava traže da se izglasa zakon po kojem bi donja dobna granica za brak bila 16. godina. Mnogi u toj zemlji opravdavaju brakove između djevojčica i starijih muškaraca time što se prorok Muhamed oženio devetogodišnjom Ajšom.

– To ne smije biti opravdanje niti izgovor za ovo što se danas događa. Taj se brak ne može uspoređivati s današnjim bračnim aranžmanima u koja su uključena djeca. Okolnosti su i stanje društva tada bili drugačiji – rekao je šeik Abdullah al-Manie.

Ključne riječi

Komentara 38

OB
-obrisani-
16:10 03.02.2010.

al mujahid, koliko ima tvoja ženka jel pregurala 10ku ???

PO
pocrn
16:37 03.02.2010.

..glede uvrnutoga Muslimanskoga svetonazora, krajnje je vrijeme.. ..Muslimani bi trebali izabrati izmedu dvije stvari, ..prva je nuzna i neodlozna revizija Islama,..druga varijanta da bi Muslimani kako-tako \"progledali\" je da si kolektivno izvrse lobotomiju.!Bok!

OB
-obrisani-
16:04 03.02.2010.

Allahuekber ne treba se niko mijesati u brak onima koje je Allah dz.s. spojio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije