Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 199
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak vrha EU

Makedonci razočarani, očekivali su datum početka pregovora

Zoran Zaev
Foto: CHRIS J RATCLIFFE/Press Association/PIXSELL
1/2
06.05.2020.
u 19:34

Bivši premijer S. Makedonije zbog EU ipak neće izgubiti izbore

Bivši premijer i predsjednik Socijaldemokratskog saveza Sjeverne Makedonije Zoran Zaev bio je uvjeren da će na sastanku na vrhu EU i zapadnog Balkana u Zagrebu biti određen datum početka pristupnih pregovora EU i Sjeverne Makedonije, kako je i kazao u intervju za Večernji list objavljenom 18. travnja.

Makedonska javnost razočarana je što u završnoj izjavi – Zagrebačkoj deklaraciji – neće biti spomenuto proširenje EU, a nadala se jasnoj poruci da EU želi jednog dana primiti u članstvo sve zemlje jugoistočne Europe. Politički analitičar i novinar lista Nova Makedonija Aleksandar Srbinovski kazao je danas za Večernji list da je makedonska javnost šokirana, da će ta odluka otvoriti stare rane u makedonskom društvu.

– Makedonci su s razočaranjem primili vijest iz Zagreba jer su bili uvjereni, zbog zalaganja premijera Plenkovića, premijera zemlje koja predsjeda Vijećem EU, da će Sjeverna Makedonija dobiti datum pristupnih pregovora. Međutim, to se nije dogodilo. Makedonci su jako razočarani jer je Sjeverna Makedonija učinila sve što se od nje tražilo. S obzirom na to da smo u izbornoj godini, parlamentarni izbori održat će se u lipnju ili srpnju, glavna tema izborne kampanje bit će neotvaranje pristupnih pregovora EU i S. Makedonije – govori Srbinovski, koji ne vjeruje da će Zaev doživjeti sudbinu grčkog kolege Alexisa Tsiprasa i izgubiti izbore jer je uspio Sjevernu Makedoniju učlaniti u NATO. Osim toga, izborima će dominirati tema koronavirusa.

– Neke nacionalističke stranke pokušat će diskreditirati Zaeva i proglasiti ga izdajnikom, a po mom dubokom uvjerenju, neće uspjeti u tome jer gotovo cijeli makedonski narod, kao i svi u svijetu, pod utjecajem su pandemije koronavirusa. Međutim, da se izbori održavaju u vrijeme bez pandemije, Zaev bi izgubio i prošao gore od svog kolege Tsiprasa – siguran je Srbinovski.

Komentara 1

DU
Deleted user
10:49 07.05.2020.

EU su strateški pogriješili i naravno nasjeli sa Turskom, to će im se dogoditi nažalost i sa Makedonijom, Crnom Gorom, a garantiram sa 99,99% sa Srbijom koja lukavo čeka i gleda i naplačuje, razvoj situacije pa će na "pravu" stranu,nu, ma koja bila. BiH je priča, pola pola.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije