Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbor zanimanja

Majstori na cijeni i u recesiji

frizer
17.05.2010.
u 16:22

Frizer je među zanimanjima koje u zavodu ne preporučuju učenicima ove godine. Zanimljivo je, pak, kako se za jedan stolac u razredu frizera prosječno bori čak troje učenika.

Četrdesetak frizera godišnje izađe iz škole samo u Osijeku, a u cijeloj županiji lani ih se zaposlilo tek dvoje. Ostali za kruh zarađuju, primjerice, slažući police u trgovinama.

Učiti iz krize

– Da se u idućih pet do deset godina ni jedan učenik ne upiše za frizersko zanimanje, ne bi nedostajalo frizera – kaže Anto Barukčić, pročelnik osječkog HZZ-a.

Frizer je među zanimanjima koje u zavodu ne preporučuju učenicima za upis ove godine. Zanimljivo je, pak, kako se za jedan stolac u razredu frizera prosječno bori čak troje učenika.

Iz krize, kažu u Zavodu, treba izvući pouku, a ona je definitivno pokazala kako je ulaganje u sebe najsigurniji put do radnog mjesta.

– Kada ste svestraniji, teže ostajete bez posla, a ako ga i izgubite, daleko ćete ga lakše ponovno naći – poručuje Barukčić. Vrstan je majstor, ističe, tražen i cijenjen i dobro zarađuje.

– Bolje biti dobar majstor, nego loš student i studirati deset godina – smatra on.

Mesari, pekari i stolari posao nađu, kažu u osječkoj Obrtničkoj školi, čim zatvore vrata školske zgrade.

– Oni već na početku plaćom stignu profesore koji su ih podučavali, mogu zaraditi oko 4000 kuna – kaže ravnatelj Tomislav Šalavardić.

Trebat će i pravnika

Pogrešno je mišljenje, dodaje, da su obrtnička zanimanja namijenjena onima s lošim ocjenama.

Besposleni neće sjediti ni oni koji, u srednjoj školi ili na fakultetima, izuče za medicinska, strojarska, građevinska zanimanja, a na birou neće čekati ni informatičari i profesori engleskog i njemačkog jezika.

– Studenti koji će biti među 10 ili 20 najuspješnijih u generaciji, bez muke će naći posao što god studirali, pa bilo to i prezasićeno pravo ili ekonomija – kaže Barukčić. Posla će nakon ulaska u EU biti i za pravnike.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije