Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Majka nije kriva. Dječačić je umro od napadaja epilepsije

Nalaz obdukcije potvrdio riječi djeda Ivana Gašpara koji je branio svoju 28-godišnju kćer.
05. rujna 2011. u 15:55 13 komentara 381 prikaza
umro dječak
Foto: Željko Mršić/Pixsell

Četverogodišnji dječak iz Zadra A. L. B. čija je tragična smrt prije tjedan dana potresla cijelu Hrvatsku umro je naglom prirodnom smrću za vrijeme epileptičnog napadaja zbog nedostatka kisika, a ne od iskrvarenja zbog rezne rane na vratu. Potvrdio nam je to istražni sudac Županijskog suda u Zadru Vladimir Mikolčević. Pročitao nam je obdukcijski nalaz koji dokazuje da dječak nije iskrvario zbog rane na vratu, odnosno traheotomije kojom mu je 28-godišnja majka pretprošle nedjelje oko 23 sata pokušala spasiti život.

Hitna nije ništa mogla učiniti

Sumnjajući da joj se dijete guši od komada hrane, majka je nazvala hitnu pomoć, a istodobno je dječaku pokušavala pomoći zahvatima s leđa i pritiskom na prsa, okrenuvši ga i naglavce. Naposljetku mu je pokušala napraviti traheotomiju, zarezavši mu vrat ispod mjesta na kojem mu je, kako je mislila, predmet zapeo i kako bi mu pokušala omogućiti ponovno disanje. Istrčala je potom iz podstanarskog stana na cestu noseći na rukama dijete u vozilo hitne pomoći.

Pokušaji reanimacije, nažalost, nisu uspjeli ni u vozilu hitne pomoći niti u zadarskoj bolnici i dijete je preminulo.

– Rana na vratu nanesena je dok je dječak bio živ i praćena je gubitkom manje količine krvi što znači da je riječ o tjelesnoj ozljedi koja nije ničim vezana za uzrok smrti. Nije bilo iskrvarenja i majka nije kriva – rekao nam je Vladimir Mikolčević. Tragični događaj u zadarskom naselju Bokanjcu dogodio se prije devet dana u noći oko 23 sata kada je, kako nam je ispričao dječakov djed Ivan Gašpar, majka pokušavala pomoći dječaku s tvrdom stolicom na zahodu. Majka se okrenula da bi oprala ruke i, kada je ponovno pogledala sina, vidjela je da je dječak poplavilo.

Vrištala i zvala pomoć

– Moja ga je kći odmah počela stiskati jer je mislila da je, dok je ona prala ruke, nešto progutao. Okrenula ga je naopako i lupala po leđima. Vrištala je i zvala je hitnu pomoć. Kada je vidjela da ništa ne pomaže, mislila je da dijete umire i zarezala ga je da bi počeo disati. Nije ga puno zarezala i bilo je svega nekoliko kapi krvi. Nije moguće da je iskrvario jer su mi na patologiji rekli da nema ništa u želucu, da je bila riječ o epileptičkom napadaju i da je imao pjenu na ustima, pregrizen jezik i da je poplavio. Molim vas napišite da je ona svome djetetu samo htjela pomoći i bojim se da ću, kada kći čuje za nalaz, nakon unuka izgubiti i kćer – rekao nam je dan poslije tragedije Ivan Gašpar, dječakov djed i otac 28-godišnje Zadranke koji je unatoč tadašnjim navodima da je dijete umrlo od iskrvarenja tvrdio kako to nije moguće i da je dijete umrlo zbog epileptičkog napadaja.

Bio je u pravu. Još uvijek shrvan tragedijom koja se dogodila u njegovoj obitelji danas nam je samo ponovio da je njegova kći učinila sve da pomogne svome djetetu.

U policiji iz koje su dan nakon tragedije u Zadru rekli da je obdukcijskim nalazom utvrđeno da je uzrok smrti iskrvarenje uslijed rezne rane na vratu, rekli da su nam da su  takvu informaciju dobili od obducenta usmeno. Iz zadarske Opće bolnice potvrdili su, pak, da su istražnom sucu dostavili kompletan nalaz obdukcije i dodali da oni nisu novinarima rekli nalaz obdukcije dan nakon što je dječak preminuo, te da ni sada neće davati izjave.

JAVIO SE IZ AUSTRALIJE
Geofizičar objasnio što se seizmološki dogodilo u Zagrebu 22. ožujka
A1 Hrvatska
HOME OFFICE
Najbolji savjeti za što bolji rad od doma
  • leecooper:

    Nakon takve tragedije zanima me samo otkud informacija i tko je uopće izmislio da je majka ubila dijete R.I.P ANĐELČIĆU

  • detour:

    mediji su, dakle, doslovno izmislili da je jadna zena ubila dijete. nakon svega, jos se mora nosit i s tim.

  • larala:

    svaka normalna mama ce uciniti sve da pomogne i spasi svoje dijete, to bi svima trebalo biti jasno a, to što nam novine ne prodaje istina i majcina ljubav vec tracevi i izmišljeni skandali govori dovoljno o nama i o ... prikaži još! onima koji imaju hrabrost optužiti majku za smrt svojeg malenog bez da su si uopce dali truda saznati pravu i jedinu istinu. . R.I.P malenom anđelu a, mami nek nađe mir u cinjenici da je napravila sve što je bilo u njenoj moci, da joj je bog dao moc ici i protiv sudbine, ucinila bi i to.