Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Edo Popović

Majka mi je umrla od ALS-a, a oni su jednu tešku bolest uspjeli svesti na 'Zvijezde plešu'

Edo Popović
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
25.08.2014.
u 22:07

ALS ne ostavlja nikakvu nadu – od dijagnoze čovjek ima najviše 4 godine vremena do posljednjeg udisaja i izdisaja. To je kao da se rađamo znajući točno kad ćemo umrijeti

Osim ako proteklih par dana niste potpuno apstinirali od društvenih mreža i medija, niste mogli ne primijetiti svu silu videa u kojima se slavni i manje slavni polijevaju kantama leda i vode.

Riječ je o akciji kojoj je cilj podići svijest o amiotrofičnoj lateralnoj sklerozi (ALS), bolesti koja napada neurološki sustav, a za koju nema lijeka i ne zna joj se uzrok.

Pozivu se odazvao niz osoba s hrvatske javne scene, od sportaša poput Marija Mandžukića pa do pjevača poput Severine i Mladena Grdovića. I dok jedni pozdravljaju velik odaziv poznatih lica, drugi to pak kritiziraju prozivajući ih da samo žele iskoristiti trenutak za samopromociju.

O ALS Ice Bucket izazovu oglasio se i naš književnik Edo Popović komentarom na Facebooku. Prenosimo ga u cijelosti.

Evo kaj mi je na umu. Moja majka je prije godinu i pol umrla od ALS-a, strašne bolesti koja možda više nego ijedna druga razara i tijelo i psihu. Sve druge bolesti, naime, ostavljaju nadu izlječenja, ponekad jedva tinjajuću, kao u slučaju karcinoma, melanoma i sličnih bolesti, ali ipak – nada postoji. No, ALS ne ostavlja nikakvu nadu - od dijagnoze čovjek ima najviše 4 godine vremena do posljednjeg udisaja i izdisaja. To je kao da se rađamo znajući točno kad ćemo umrijeti – teško breme za oboljelog i za njegove bližnje. I sad gledam ove svjetske "celove" kako se polijevaju hladnom vodom kako bi, tobože, upozorili svijet na ovu bolest. Što se mene tiče – šaljem ih sve u krasan kurac. Gledajući taj cirkus, a pamteći posljednje dane moje majke, osjećam se kao da mi netko pljuje u lice. Ne znam, ideja je možda i dobra, ali je realizacija ogavna. I jednu tešku bolest uspjeli su svesti na Zvijezde plešu.

>>Ovo je jedini video polijevanja kantom leda koji trebate vidjeti!

>>I Jelena Rozga se zalila hladnom vodom, izazvala Bandića, Lovrena i Gibonnija

Komentara 24

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
23:25 25.08.2014.

Njihove majke ne umiru edo, oni su ti seoske zvjezde, nemaju ti oni osječaj za tuđu tugu i muku , čak i da im neko umre onibi to unovčili i to debelo naplatili , stoka je to domaća, kobajagi ljudska.......

PF
Peregrine Falcon
00:31 26.08.2014.

Bravo, Edo!

DU
Deleted user
01:38 26.08.2014.

Potpisujem. To je najstrašnija i najužasnija bolest današnjice. Lijeka nema i možeš samo gledati kako ti najbliži umiru u strašnim mukama. Na kraju ne mogu ni disati. Guše se. Užas. i moja majka je umrla od ALS-a. Ovo mi samo otvara rane koje nisu zacjelile kad gledam ove debile kako se polijevaju s vodom a nemaju pojma kakva je to strašna bolest !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije