Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uči uz svijeću

Majka i kći žive bez struje i vode – sanjaju suhi stan i kupaonicu

nikolic (1)
Foto: Branimir Bradarić/VLM
1/4
17.01.2011.
u 17:23

- Ne nedostaje mi televizor, najviše bih voljela da imamo perilicu rublja – da ga ne moramo ručno prati, skromna je simpatična 13-godišnjakinja

U vrijeme kada su mobiteli, laptopi, računala i druge tehnološke novotarije postali dio naše svakodnevice, Marica Nikolić, inače stopostotni invalid, i njezina 13-godišnja kći Radojka žive u ruševnoj kući u Borovu bez struje, vode i kupaonice.

Kucala na mnoga vrata
– Kucala sam na nebrojena vrata, slala pisma, molila, ali bez rezultata. Nitko ništa nije učinio da nam se pomogne kako bismo normalno živjeli. Nije mi zbog mene nego želim kćeri osigurati koliko-toliko normalan život – priča samohrana majka koja zajedno s kćeri preživljava od socijalne skrbi i dječjeg dodatka.

Kuća u kojoj žive nije njihova, tu smješteni više od deset godina. Ruševni životni prostor od vremena se počeo urušavati tako da krov prokišnjava, dotrajali drveni prozori ne zadržavaju vjetar, a dijelovi stropa se povremeno odlome.

– Sreća je što nikada nije palo ništa na nas. Strah me je da se ne uruši nešto na kćerku jer ne znam što bih onda – dodaje Marica, napominjući da joj iz Općine Borovo nikada nisu pomogli iako znaju u kakvim uvjetima žive.

Pisala je i u brojna ministarstva, no nije pomoglo.

– Zamolbu za stambeno zbrinjavanje predala sam još 2004. u Regionalni ured Vukovar. Jednom su nam nudili neku kuću u Vukovaru, ali bez prozora i vrata. Boli me što znam da praznih stanova ima mnogo, a da nas dvije moramo živjeti u ovakvim uvjetima. Ne tražim ništa posebno niti bilo kakav novac. Molim samo za nekakav mali stan, da je suh i da ima kupaonicu i toplu vodu, a ne da mi danas moramo grijati vodu i kupati se u koritu – kaže Marica.

Kći joj Radojka prinuđena je učiti pod svijećama, ali unatoč tome ispunjava svoje obveze i vrlo dobar je učenik. Najveća joj je želja, kaže, da dobiju suh stan i da imaju kupaonicu. 

Javit će se obitelji
– Ne nedostaje mi toliko televizor. Najviše bih voljela da imamo perilicu rublja – da ga ne moramo više ručno prati – kaže simpatična djevojka, koja redovito pomaže majci u kućanskim poslovima budući da se Marica teško kreće jer je nedavno operirala kralježnicu.

Iz vukovarskog regionalnog Ureda za područja posebne državne skrbi zamolili su nas telefonski broj kako bi mogli kontaktirati obitelj te najavili da će izvidjeti mogućnosti da se majku i kćer zbrine. Napominju i da se trenutačno najviše radi na rješavanju stambenih pitanja starih nositelja stanarskih prava.

Komentara 28

JS
ja sam gladan
14:07 18.01.2011.

A gdje je Radojkin otac? Neka plaća alimentaciju.

XN
xnet0822
05:15 18.01.2011.

Saborski zastupnici, umjesto što živite kao bubrezi u loju - odbijte si barem 50 % od vaše \"plaće\" i pomozite ovim ljudima !

SB
sbiki13
18:43 17.01.2011.

STVARNO ovaj MIHAC piše kao da je bez duše izgleda da je veliki sadista kad tako komentira o ovoj majki i kćeri sram da ga bude.nema ni malo osjećaja kao da je ćeda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije