Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIŠE NE TREBA

Mafija ne ubija političare i tjelohranitelji nisu potrebni

Giuseppe Ayala
13.09.2010.
u 16:59

Prošlo je vrijeme kada je mafija ubijala suce, političare, policajce, pa čak i novinare. Zbog toga Giuseppe Ayala predlaže ukidanje policijske pratnje za suce i političare. Osobno je tražio da mu se policijska pratnja ukine još 1998.

RIM – Tadašnji ministar unutarnjih poslova Giorgio Napolitano, koji je sada šef države, Ayali je kazao kako si ideju o tome da više ne bude u pratnji mora jednostavno izbiti iz glave. Giuseppe Ayala se konačno oslobodio policijske pratnje 2001.

- Nakon 19 godina blindiranog života pod pratnjom napokon sam bio slobodan. To je bio osjećaj koji i sada pamtim i uživam u tome što nemam tjelohranitelje, kazao je Giuseppe Ayala te pozvao ministarstvo unutarnjih poslova na reviziju pravila o tome kome treba pratnja.

Čini se kako je policijska pratnja postala za mnoge statusni simbol, a ne potreba. Ayala kaže kako o tome kome sve treba pratnja treba razmisliti baš sada, u vrijeme štednje. Spominje kako je više puta čuo za nekoga tko ima pratnju kako mu ta pratnja ne treba, jer tko je taj da bi ga trebalo ubiti. To što netko dobije prijeteće pismo s mecima u njemu ne znači da mu se prijeti ubojstvom. Uostalom, ni Falcone ni Borsellino nisu dobili pisma s mecima, pa ih je mafija ubila.

U Italiji ima najviše osoba koje su pod policijskom pratnjom u Europi. Riječ je o osobama koje čuva državna policija, dakle, o trošku države. Tu nisu uračunate one osobe koje same sebi, valjda zbog statusnog simbola, plaćaju tjelohranitelje. Dakle, oko 650 političara, sudaca, sindikalnih čelnika itd. ima policijsku pratnju. Svakodnevno je u njihovoj pratnji oko 2500 agenata, a to državu košta oko 100 milijuna eura godišnje.

Komentara 5

SL
slovenija
19:04 13.09.2010.

Pa da, ako se nikome ne zamjeraš, neće ti niko ni biti za vratom. Zato valjda i primaš platu - da se ne zamjeraš nikome, pogotovo tajkunima i mafiji. U toj varijanti je najsigurnije da kao izabrani narodni predstavnik potajno raduckaš za mafiju. Koja kinta sa strane, \"money for nothing and chicks for free\". Zar to nije san svakog političara? Pa kome onda još treba obezbjeđenje?!

OB
-obrisani-
20:00 13.09.2010.

Odnosi između mafija i vlasti evoluirali su u smjeru uzajamne suradnje po načelu \" ja tebi, ti meni\", bolje rečeno, u ovo krizno doba sveopšte globalizacije i kooperacija, došlo je do integracije, okrupnjavanja tih prirodno bliskih i uzjamno jedno-na drugo-upućenih sektora društvenih aktivnosti.

OB
-obrisani-
12:54 14.09.2010.

Ispada da je mafija bolja od onih islamista. Salman Rushdie još uvijek ima tajnu adresu i tjelohranitelje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije