Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ubojstvo I. Pukanića

"Mafalani mi je 10-ak dana prije rekao da će se dogoditi ubojstvo"

policajac šipušić
Foto: Nova TV
1/3
18.10.2010.
u 10:58

Policajac N. Šipušić je kazao da nije napravio zabilješku jer bi mu se na tako uopćenu informaciju svi u MUP-u smijali.

Mafalani mi je rekao da se sprema nešto veliko, a na moja je pitanja odgovorio da je riječ o ubojstvu. Pitao sam ga kakvo je ubojstvo posrijedi, tko treba biti žrtva, a tko počinitelj, no ni na jedno od tih pitanja nije odgovorio. Jedino je rekao da će se dogoditi ubojstvo u središtu grada, a informacije koje mi je tada dao bile su nedostatne da se bilo što pokrene.

Bile su uopćene, a u MUP-u postoji naputak da se o takvim uopćenim informacijama ne pišu izvješća pa ja to nisam ni učinio jer bi mi se smijali – kazao je Nenad Šipušić, policajac iz VI. policijske postaje PU zagrebačke, svjedočeći na zagrebačkom Županijskom sudu u nastavku suđenja Robertu Mataniću i drugima zbog ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića u listopadu 2008.

Ostani uz Matanića

Šipušić je na klupu za svjedoke sjeo jer ga je Mafalani u svojoj obrani označio kao osobu kojoj je 19. listopada (Pukanić je ubijen 23. listopada) prijavio kako se sprema nešto veliko. Mafalani je kazao da je u tom razgovoru Šipušiću rekao i da je te informacije dobio od Roberta Matanića.

– Rekao sam mu da ostane uz Matanića, no nisam stekao dojam da je Matanić trebao biti počinitelj – kazao je policajac.

– Zašto ste mu rekli da ostane uz Matanića? – zanimalo je Ivanu Kršul, predsjednicu sudskog vijeća.

– Jer je od njega crpio informacije – odgovorio je Šipušić.

– To je vrijeme malo poslije ubojstva Ivane Hodak, kada u cijelom gradu vlada vrlo ozbiljno stanje, vi dobijete takvu informaciju i ništa ne poduzimate? – pitala je dalje sutkinja.

– Pa, informacija je bila uopćena, bez odgovora na glavna pitanja kriminalistike – opravdavao se Šipušić.

– A jeste li čuli za izvidne mjere? – pitala ga je sutkinja.

– Jesam – tiho je odgovorio policajac te dodao da o svom razgovoru s Mafalanijem nije napravio službenu zabilješku!?

No s Mafalanijem se čuo na dan Pukanićeva ubojstva, kada ga je pitao je li to bilo “nešto veliko” o čemu mu je Mafalani pričao.

– Nije mi kategorički to potvrdio, no dojam je da nije bio uvjerljiv – ne baš suvislo objasnio je policajac.

Šipušić, koji je u to vrijeme, kako je rekao, bio vođa grupe za organizirani kriminalitet u VI. postaji, a od tada je napredovao do pomoćnika načelnika za kriminalističku policiju u toj postaji, objašnjavao je i kako je bio šokiran poslije Mafalanijeva uhićenja. Šokiralo ga je, kaže, što je osoba koja je sjedila s njim u društvu osumnjičena za tako teško djelo.

I Šipušić se sam, kako je kazao, našao u nedoumici što da radi.

Čekao da me moji nađu

Objasnio je da nije znao bi li odmah otišao kolegama te prijavio svoje kontakte s Mafalanijem ili bi čekao da kolege sami do njega dođu tijekom obrade. – Ako imate neke spoznaje, ne čekate nego odmah kažete jer, koliko znam, policajci su uvijek na dužnosti – pomalo u čudu rekla mu je sutkinja.

– Nisam htio da se pomisli kako se ja nešto opravdavam – pokušao je objasniti Šipušić.

Iako to ni u jednom trenutku nije glasno rekao, iz njegovih odgovora moglo se naslutiti da mu je Mafalani bio informator jer je u jednom trenutku kazao kako bi on “najradije zanijekao svoje poznanstvo s njim”.

– Što biste vi? Kako to mislite? – pitala ga je sutkinja.

– Prije tog dao mi je dosta dobrih informacija o drugim stvarima, na temelju kojih su provedene neke obrade ili sastavljena neka izvješća – objašnjavao je Šipušić.

– Ako vam je on bio osoba koja vam je prije davala korisne informacije, onda vam je i ova bila korisna – konstatirala je sutkinja, na što je Šipušić ponovio priču da je informacija bila uopćena.

Osim njega svjedočila su još trojica policajca, a Domagoj Anić kazao je kako nije rekao Mafalaniju “da je trebao sve njemu reći pa bi Pukanić bio živ”, o čemu je Mafalani iskazivao.

Komentara 27

Avatar beg
beg
11:18 18.10.2010.

kad imas glupu policiju,po mom misljenu policija je bar trebala upozoriti sve kojima je prijetito da budu oprezni

MM
Mladen Miletić
11:25 18.10.2010.

Kad ga je sutkinja Ivana Kršul tražila da joj pojasni zašto nije ništa napravio, policajac Šipušić nije znao odgovoriti. Jel takova jaka pitanja se ne očekuju od sutkinje. Policija neradi samo ili mlati ili hapsi ili oboje, a raditi toto nije posao policajca... Nije čudo da nije odgovorio na takovo pitanje .. U nastavku trebaju biti saslušana još dvojica policajca, kako ti nisu ništa radili čemu trošiti riječi?

OB
-obrisani-
11:44 18.10.2010.

\"Mafalani mi je 10-ak dana prije rekao da će se dogoditi ubojstvo a Sanader mi je več 5 godina unazad rekao da će za Hrvate biti EU ulazak\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije