Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pokušaj 'invazije'

Maduro kaže da će se dvojici uhićenih Amerikanaca suditi u Venezueli

Venezuela's President Nicolas Maduro speaks during a virtual news conference in Caracas
Foto: MIRAFLORES PALACE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
07.05.2020.
u 07:45

Luke Denman (34) i Airan Berry (41) koji su uhićeni u ponedjeljak, "optuženi su i priznali su" da su organizirali taj pokušaj "invazije" spriječen dan ranije, rekao je Nicolas Maduro.

Sudbina dvojice američkih državljana koji su uhićeni u Venezueli zbog pokušaja "invazije" zemlje u središtu je spora američke adiministracije koja ih želi vratiti kući i Nicolasa Madura koji im želi suditi dok Rusija, saveznik potonjeg, poručuje da "nije sigurna" da Sjedinjene Države nisu upletene u tu akciju.

Luke Denman (34) i Airan Berry (41) koji su uhićeni u ponedjeljak, "optuženi su i priznali su" da su organizirali taj pokušaj "invazije" spriječen dan ranije, rekao je Nicolas Maduro na tiskovnoj konferenciji. Protiv obojice, dodao je, "državno odvjetništvo je podignulo optužnice".

"S njima se dobro postupa", izjavio je socijalistički čelnik i "zajamčeno im je pošteno suđenje".

Malo ranije američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je da će Washington učiniti sve kako bi vratio kući Lukea Denmana i Airana Berryja, dvojicu bivših pripadnika američkih snaga za posebne namjene.

"Američka vlada ni na koji način nije izravno umiješana u ovu operaciju", opetovao je.

No Moskva, tradicionalni saveznik Nicolasa Madura, ocijenila je "neuvjerljivom" izjavu Washingtona da "američka vlada nema ništa s onim što se dogodilo u Venezueli" ovih dana. Za Madura nema nikakve sumnje da je Donald Trump "izravno rukovodio" tom "najezdom" što je u samom začetku ugušena u nedjelju na karipskoj obali i koja ima sva obilježja venezuelskog "Zaljeva svinja".

"To je prerada neuspjele operacije koju su 1961. skovali kubanski emigranti i CIA kako bi srušili Fidela Castra, istaknuo je Maduro.

Trumpova administracija po svaku cijenu želi ukloniti "diktatora" Nicolasa Madura kojemu niječe svaku legitimnost, ocijenivši, kao i gotovo šezdesetak zemalja, da je oporbeni čelnik Juan Guaido privremeni predsjednik Venezuele. Nicolas Maduro, na vlasti od 2013., uživa potporu Kube, Kine i Rusije.

Foto: MANAURE QUINTERO/REUTERS/PIXSELL

Venezuelske vlasti su objavile da je u nedjeljnoj operaciji ubijeno osam "terorista" a dvadesetak je uhićeno. Američka diplomacija ocjenjuje pak da bi ova "melodrama" mogla biti dio "velike kampanje dezinformiranja" koju vodi Caracas.

Venezuelski predsjednik je pokazao videosnimku ispitivanja Lukea Denmana na kojoj mladić kaže da ga je vrbovao bivši vojnik američke vojske Jordan Goudreau, osnivač privatne zaštitarske tvrtke Silvercorp USA kako bi izveo invaziju na Venezuelu i srušio Nicolasa Madura. Na istražiteljevo pitanje - na engleskom - tko je organizator te operacije, Luke Denman odgovara da je to Donald Trump.

Maduro i venezuelsko pravosuđe optužuju Juana Guaidoa da je novcem blokiranim zbog američkih sankcija kupio "plaćenike" kako bi zajedno s Goudreauom organizirali ovu operaciju. Nabavio je "presliku" ugovora koji su među ostalim potpisali Goudreau i Juan Guiado i u kojemu su na papiru utvrdili uvjete te "misije". Venezuelska oporba je zanijekala povezanost sa Silvercorpom USA i u srijedu je ocijenila da ta "krivotvorina" treba "opravdati pokušaj uhićenja" Juana Guaidoa.

Odgovarajući na pitanje o tom mogućem uhićenju Maduro je na tiskovnoj konferenciji rekao da to "ne ovisi o njemu" nego o pravosuđu. Washington je jednom prilikom već bio upozorio da bi Guaidoovo uhićenje bilo "posljednja pogrješka" Nicolasa Madura.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije