Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽRTVE POPLAVE

Madrace s poda dvorane zamijenili su krevetima

poplave
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
1/4
06.06.2014.
u 11:47

Mještani Gunje, Račinovaca i Rajeva Sela, iako još malo zbunjeni i šokirani, ističu da su sada ipak dobili malo intimnog prostora

Poslije gotovo tri tjedna boravka u školskoj sportskoj dvorani u Cerni evakuirani mještani iz Gunje, Račinovaca i Rajeva Sela madrace su zamijenili krevetima u vukovarskom hostelu. Još uvijek pomalo zbunjeni i šokirani zbivanjima, evakuirani mještani ističu da su sada ipak dobili malo intimnog prostora.

– Super je iako mi je i u Cerni bilo dobro. Tamo je jedini problem bilo to što smo svi bili u dvorani pa nikad nije bilo mira. Kad bih ja spavala, netko bi razgovarao ili obratno. Djeca bi se igrala, a bilo je i puno starijih osoba te bolesnih – kaže Dubravka Ružićić.

Nada se brzom povratku

Pokazuje nam i sobu s dva kreveta, stolom i kupaonicom. Nema ormara, ali kako kaže, i ne trebaju joj jer ionako nema više stvari. Na stolu je sat, dvije čaše, mlijeko i neke osnovne stvari.

– Sve što imam iz Caritasa je. Sve je moje ostalo u Gunji. Ipak, zadovoljna sam. Živa glava je najbitnija. Sada imamo malo mjesta za sebe te kupaonicu – kaže.

S njom je u sobi i majka Dragica Sirotković, koja se nada što bržem povratku kući. Nije još išla vidjeti u kojem je stanju njihova kuća jer, kako kaže, ne zna bi li joj srce izdržalo.

– Mislim da bih, kad bih sve to vidjela, odmah umrla. Lijepo je ovdje, ali sanjam o tome kada ću u Gunju. Kažu da će praviti to kontejnersko naselje. Ako tako bude, odmah idem – kaže kroz suze baka Dragica.

Stradale mještane obišla je i ministrica socijalne skrbi Milanka Opačić, koja je pogledala sobe i popričala s korisnicima. Sve vrijeme volonteri Crvenog križa Vukovar i Ministarstva socijalne skrbi trudili su se da novim stanarima hostela ništa ne nedostaje. U prizemlju je soba s televizorom, a imaju i mogućnost pranja rublja i posteljine. U blizini su i liječnici i ljekarne.

Među 70-ak mještana poplavljenih sela koji su smješteni u hostel najviše je starijih osoba iako ima i mlađih. Najmlađa je malena Antonela (3). Njeni roditelji Marijana i Dragan Dominković iz svoga doma nisu uspjeli ponijeti ni nužne stvari.

Uzeli samo lijekove

– Uzeli smo samo lijekove za dijete i otišli. Ovdje nam je dobro. Imamo sve što nam je potrebno. Dobili smo i dječji krevetić. Najgore nam je što ne znamo što i kako dalje. U kuću ćemo se moći vratiti tek kada to bude sigurno za dijete, a kada će to biti, nitko ne zna – kaže Marijana i dodaje i da, iako je Antonela malena, ipak vidi da se i oko nje nešto čudno događa.

Hostel je do prije nekoliko godina bio je samački hotel. Zgrada hostela ima 11 katova, a kapacitet je 220 osoba. To je jedna od prvih obnovljenih zgrada u Vukovaru, u kojoj su tijekom mirne reintegracije boravili povratnici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije