Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Mađarski ministar u nesreći skrivio smrt i odmah - odstupio

čačić
Željko Lukunić/PIXSELL
25.01.2010.
u 19:27

Hoće li mu protivnici svaki put soliti ranu argumentima “ne znaš upravljati autom, a upravljao bi strankom ili državom” i sličnim usporedbama o stilu vožnje i upravljanja društvenim procesima? Imaju li političari pravo na pogrešku?

Čak i za one koji i poslije kobne nesreće imaju razumijevanja za političke ambicije Radimira Čačića, jasno je da kao krivac za smrt dvoje ljudi nosi težak političko-etički teret. Može li tako ranjiv – ne samo zbog tragičnih okolnosti nego i zbog šutnje poslije, u najmanju ruku neobjektivna očitovanja kojim je preko PR agencije pokušao ublažiti svoju krivnju – ikad više tražiti tuđu ostavku, kritizirati... Zazivao je i ostavku Vlade zbog objektivnih okolnosti, a zbog svojih subjektivnih ne odstupa.

Pravo na pogreške

Hoće li mu protivnici svaki put soliti ranu argumentima “ne znaš upravljati autom, a upravljao bi strankom ili državom” i sličnim usporedbama o stilu vožnje i upravljanja društvenim procesima. Imaju li političari pravo na pogrešku? Čačićevo političko upokojenje ili rehabilitacija presedan je po kojem će se “suditi” i drugima. Političko povlačenje, i obrnuto, bit će podložno ocjeni javnosti, ali i suda. U svijetu su uobičajene ostavke u sličnim okolnostima.

U travnju 2008. Fan Xiaolan, gradonačelnica Dangyanga u Kini, podnijela je ostavku jer je skrivila smrt djeteta. Hlalele Motaung, ministar turizma, sporta i kulture u Lesotu, podnio je 2001. ostavku kralju jer je autom usmrtio dječake od 13 i 15 godina. Litavski ministar unutarnjih poslova i šef policije dali su ostavke 2007. Bili su putnici u automobilu kojim je alkoholizirani policijski službenik skrivio smrt troje djece.

“Moralna dužnost”

Mađarski ministar prometa i vodoprivrede László Nógrádi osjetio je “moralnu dužnost” da podnese ostavku 2000. zbog nesreće u kojoj je jedna osoba poginula, a druga je teško ozlijeđena. Čak je i u primjeru američkog senatora Teda Kennedyja općeprihvaćeno stajalište da nije ostvario predsjedničke ambicije zbog kontroverzne nesreće na otoku Chappaquiddicku u kojoj je 1969. poginula njegova suputnica. Izgubivši se, s trošnog mosta sletio je autom u vodu. On je uspio isplivati, a pomoćnicu nije uspio naći te se policiji javio poslije 10 sati.

Bio je kažnjen dvomjesečnom uvjetnom osudom koja je ukinuta. I to je bio teret s kojim je u nominacijskom dvoboju demokrata 1980. izgubio od Jimmyja Cartera. Magazin Time 2006. stavio ga je među “10 najboljih senatora”, a od predsjednika Obame dobio je Medalju slobode. Analitičari su ocijenili kako je za Kennedyja porazno bilo to što se prekasno javno ispovjedio. Šutio je šest dana. Čačić šuti već 18 dana.

Ključne riječi

Komentara 31

RE
regvarml
20:21 25.01.2010.

Ma nece ovaj odstupiti sa duznosti cak da je porusio pola Kine. Zar mu ne vidite po faci tko je i sto je. Jeb....e se ovakvima za cijeli svijet. Vazna je samo karijera i cmokljanje sa Vesnom Pusic.

SR
Srecko
20:21 25.01.2010.

Gosp. Cacicu ! Varazdinac sam , a da nezasluzujete vozacku dozvolu pokazali ste pred kraj prosle godine kad ste svoj auto parkirali na Markovom trgu, gdi je zabranjeno parkiranje ,a policajcu dali kljuc da ga preparkira.Steta sto niste dali policajcucajcu kljuc da Vas odpela u Madjarsku.-cec

VI
vitaszorcms
19:42 25.01.2010.

Rale je debelokožac i o ostavci možete samo sanjati !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije