Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mađarska ponuda: Mi vama RH i BiH, vi nama Srbiju i Sloveniju

Nema šanse da na to pristanemo. Svi znaju da je istraživanje i razvoj Inin “forte” i najprofitabilniji dio. Izdvajanjem tog dijela Ina bi praktički prestala biti vertikalno orijentirana kompanija, kaže Večernjakov sugovornik
27. srpnja 2012. u 08:51 74 komentara 40 prikaza
INA
Foto: INA
Pogledajte galeriju 1/3

Izdvojite 300 stručnjaka iz Naftaplina u novu zajedničku kompaniju Ine i MOL-a za istraživanje i razvoj. Preuzmite MOL-ove benzinske postaje u Hrvatskoj i BiH, a zauzvrat se zauvijek odreknite poslovanja na tržištima Slovenije i Srbije.

Priprema za pregovore

To je sukus prijedloga buduće strateške suradnje hrvatske nacionalne naftne kompanije i mađarskog MOL-a koji su čelnici te tvrtke prije nekoliko tjedana uputili hrvatskoj Vladi. Večernji je list u posjedu ekskluzivnih informacija o mađarskoj ponudi koja se dosad držala u strogoj tajnosti, a o kojoj već tjednima traje intenzivna komunikacija između predstavnika Ministarstva gospodarstva i vrha mađarske naftne kompanije.

Budući da je riječ o prijedlogu koji zadire u osnovne djelatnosti kompanije te podrazumijeva prodaju dijela ključne imovine, nemoguće ga je provesti bez dozvole hrvatske Vlade. U Vladi stoga smatraju da se MOL-ov prijedlog može smatrati i prvom naznakom pregovaračke pozicije koju ta kompanija u pregovorima o izmjenama tog međudioničarskog ugovora misli držati. U mađarskoj kompaniji to demantiraju, tvrdeći da je riječ samo o jednoj od ideja za unapređivanje Inina poslovanja, o kojima se raspravlja na sastancima MOL-a i Vlade.

No, bio to službeni prijedlog ili neformalna ideja, njezin sadržaj je neosporno radikalan. Temeljem njega Ina i MOL jasno bi podijelili svoje poslovne zone interesa u regiji. Ina bi se koncentrirala na svoja dva glavna tržišta Hrvatsku i BiH, gdje bi od MOL-a preuzela njegove maloprodajne objekte – Tifon u Hrvatskoj te 50 posto Energopetrola u BiH. Uz to, Ina bi se razvijala i na tržištima Albanije, Crne Gore, Kosova i Makedonije. S druge strane, MOL bi otkupio Inine postaje u Sloveniji, pa hrvatska kompanija više ne bi poslovala u toj državi i u Srbiji. S obzirom na to da je riječ o dva velika tržišta na kojima Ina zasad posluje u vrlo malom opsegu, u Vladi su stava kako bi prihvaćanjem MOL-ova prijedloga Ina značajno ograničila mogućnosti svog rasta u budućnosti. Također, tvrde, pitanje je što bi se dobilo preuzimanjem cijelog biznisa u Hrvatskoj i BiH, s obzirom na to da se Tifon i Energopetrol i danas uglavnom opskrbljuju iz Ininih rafinerija. Utoliko, to neće biti prihvaćeno, a još negativniji stav Vlada ima prema prijedlogu formiranja nove zajedničke kompanije za istraživanje.

Budući da je Naftaplin zapravo najprofitabilniji dio Ine, tu ideju u Vladi tumače kao cijepanje Ine, čime bi utjecaj države bio dodatno razvodnjen.

Okrupnjavanje znanja

– Nema šanse da na to pristanemo. Svi znaju da je istraživanje i razvoj Inin “forte” i najprofitabilniji dio. Izdvajanjem tog dijela Ina bi praktički prestala biti vertikalno orijentirana kompanija, a to bi vrlo brzo negativno utjecalo i na ostale sektore, poput rafinerija i maloprodajne mreže – kaže Večernjakov sugovornik. Domokos Szollar, MOL-ov šef međunarodnih komunikacija, tvrdi da MOL-ov prijedlog ne treba tumačiti dramatično.

– Što se tiče zajedničke kompanije, važno je napomenuti da se to odnosi samo na ljude, ali ne i na imovinu. Ideja je da se okrupni znanje i vještina, te tako poveća profit na razini grupe. Nema govora o padu utjecaja države kao dioničara, to se ne može ni provesti bez njezina pristanka – kaže Szollar.

MOL uskoro u novom ustrojuMađarska kompa

MOL uskoro u novom ustroju
Mađarska kompanija uskoro uvodi i novi unutarnji ustroj – projekt Glocal. Ključni njegov aspekt je formiranje MOL Grupe, krovne tvrtke nadređene nacionalnim kompanijama unutar holdinga. U MOL-u kažu kako to neće utjecati na Inu. – Unutarnja struktura Ine i dalje će funkcionirati isto. Navest ću samo za primjer da su donedavna Inina direktorica Sektora za ljudske resurse Zdravka Demeter Bubalo i bivši izvršni direktor Berislav Gašo imenovani na pozicije potpredsjednika MOL Grupe. To je dobar pokazatelj temeljnog smisla Glocala i vjerujem da je on velika prilika za djelatnike Ine – kaže Szollar.

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
HUB
FINANCIJSKA EDUKACIJA
Važnost kreativnog pristupa u financijskom obrazovanju mladih
  • -obrisani-:

    ma kakve for. madžaronizacija hrvatske okolo naokolo pa na mala vrata. niš od toga. madžari, van iz hrvatske ili bu skandala.

  • -obrisani-:

    sve je ovo dogovoreno prije čačićeve presude . sve će to narod pozlatit u ovome slučaju platit

  • Ugo Kajvez2:

    Stalno tvrdim da mađare treb istjerati iz INE i hrvatske .................