Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dokument tajne službe

Mađarski premijer Jadranki Kosor dao povjerljive podatke o Ini

Jadranka Kosor
Foto: Željko Hladika/Pixsell
01.04.2014.
u 22:57

Dokument je bio o transakcijama Ine, MOL-a, Podravke i OTP banke

Kako su Mađari došli do prevlasti nad Inom, najvažnijom hrvatskom kompanijom, podosta se čulo tijekom suđenja Ivi Sanaderu u aferi Ina – MOL, a neki novi detalji doznali su se i nakon što je podignuta optužnica protiv Zsolta Tamasa Hernadija, predsjednika uprave MOL-a, kojeg je USKOK optužio da je bivšem hrvatskom premijeru isplatio 10 milijuna eura mita kako bi MOL preuzeo upravljačka prava nad Inom, iako na to nije imao pravo. O pozadini svega što se događalo oko Ine u istrazi protiv Hernadija svjedočila je, među ostalima, i Jadranka Kosor, Sanaderova nasljednica na premijerskome mjestu.

Sastanak s Mađarima

Bivša premijerka opisala je tako kako se u siječnju 2010. sastala s tadašnjim mađarskim premijerom Gordonom Bajnaijem. Kada je sastanak završio, Mađari su joj ostavili jednu omotnicu, u kojoj je bio dokument s oznakom strogo povjerljivo. Dokument se odnosio na transakcije između Ine, MOL-a, Podravke i OTP banke. Točnije, radilo se o analizi pozadinskih informacija, tijeka pregovora i ključnih podataka za navedenu transakciju. Iz tih podataka proizlazi da je nakon zaključenja ugovora između MOL-a i Vlade RH vezano uz Inu mađarska OTP banka odobrila kredit Podravki, za čiji je povrat jamčio upravo MOL. Radilo se o kreditu od 34 milijuna eura, koji je odobren u ožujku 2009., a posebno je zanimljivo da je MOL financijski pomogao Podravku, garantirajući za povrat kredita u OTP banci iako Podravka nije konsolidirana u bilanci MOL-a, odnosno MOL s njom nije imao veze. Uz to, još je zanimljivije da je postojećim ugovorom Podravka mogla vraćati kredit dionicama Ine iako takvih dionica, koliko se zna, nije imala.

Spomenuti dokument, koji je J. Kosor, predala tužiteljstvu, istražiteljima je poslužio kao jedan u nizu dokaza da je Hernadi dobro znao što radi, kada je Sanaderu, kako ga se tereti, dao mito da bi MOL preuzeo upravljačka prava nad Inom. O tome je opširno iskazivao Robert Ježić, koji je bio neka vrsta posrednika, odnosno novac od MOL-a za Sanadera isplaćen je preko švicarskih tvrtki koje su bile u Ježićevu suvlasništvu. Ježić je o tome opširno svjedočio tijekom suđenja Sanaderu za aferu Ina – MOL, a svoje navode ponovio je i tijekom istrage protiv Hernadija. Opisao je tako kako ga je Sanader tražio da za njega primi novac od MOL-a, a Ježićeve navode potvrdio je i Stephan Edgar Hurlimann, direktor jednog od Ježićevih švicarskih poduzeća. I on je bio svjedok na suđenju Sanaderu (njegov iskaz iz istrage je pročitan jer je nakon opetovanih poziva odbio doći na glavnu raspravu, a odbio je svjedočiti i videovezom, nap. a.), a među ostalim je kazao kako je s njim, vezano uz isplatu pet milijuna eura koja je išla preko Ježićeve švicarske tvrtke, kontaktirao Imre Fazakas. Fazakas je tada Hurlimannu rekao da dolazi uime MOL-a, a da je povezan s MOL-om proizlazi i iz njegove posjetnice koja je dio spisa.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Hernadi u HDZ-u

Inače, zanimljivo je da je Fazakas svjedočio na suđenju Sanaderu kao svjedok obrane, dok u istrazi protiv Hernadija nije ispitan jer su Mađari i njega, kao i Hernadija, proglasili – nacionalnim interesom.

Hernadi se sa Sanaderom sastajao u Vladi, za što postoje pisani tragovi, dok je on bio premijer, no još je zanimljivije da se Hernadi sastao sa Sanaderom i potkraj srpnja 2009. u zgradi Predsjedništva HDZ-a u vrijeme kada Sanader više nije bio premijer. Svjedoci tog sastanka bili su Davor Polančec i Ivan Šuker, koji su iskazivali da je sastanak organizirao Sanader, a tema je bila izdvajanje gubitaškog plinskog poslovanja iz Ine. USKOK Hernadija tereti da je Sanaderu isplatio svih 10 milijuna eura, s time da se za prvih pet milijuna zna da su išli preko Ježića i taj se novac nalazi na računu Ježićeve tvrtke. Što se tiče ostalog novca, vjeruje se da je isplata tog dijela organizirana preko Sanaderova brata Flavija, i to nakon što su se Ježić i Sanader s njim našli u Zürichu u listopadu 2009.

Hernadi je nedostupan našem pravosuđu pa je predloženo da mu se sudi u odsutnosti. Hrvatska je za njim raspisala i međunarodnu tjeralicu i europski uhidbeni nalog, a s obzirom na sve što su Mađari dosad napravili da Hernadi ne dospije u ruke hrvatskog pravosuđa, nesumnjivo će biti zanimljivo vidjeti kako će se cijela afera na kraju rasplesti.

>> Sanader traži ukidanje presude: Već četiri godine trpim politički progon

>> USKOK optužio šefa MOL-a Hernadija da je Sanaderu dao 10 milijuna € mita

Komentara 16

SP
spirajzlin
08:10 02.04.2014.

kad će se tih 5 miliona eura vratiti s ježićevog računa u hrvatsku???

DD
ddh
07:31 02.04.2014.

"USKOK Hernadija tereti da je Sanaderu isplatio svih 10 milijuna eura, s time da se za prvih pet milijuna zna da su išli preko Ježića i taj se novac nalazi na računu Ježićeve tvrtke. Što se tiče ostalog novca, vjeruje se da je isplata tog dijela organizirana preko Sanaderova brata Flavija, i to nakon što su se Ježić i Sanader s njim našli u Zürichu u listopadu 2009" - stoji u textu. ----------------- Imteresantno. 5,0 mio su na racuna Jezica, a drugih 5,0 mio su navodno - "vjeruje se" isli preko brata. Za onih 5,0 mio tvrtio je svjedok, da su bili isplaceni Jezicu za lobiranje kod LNG-terminala na Krku i Sanader ih po Jezicu nije nikada niti primio. a drugih 5,0 mio su navosno tekli preko brata. Ako su to dokazi na osnovu kojih se Sanadera osudilo, onda tu nekaj strasno "smrdi", jer ti "dokazi" nisu onda nikakvi dokazi. U zakonu stoji, da se netko moze kazniti samo onda, ako je njegovo nedjelo "BEZ SVAKE SUMNJE" dokazano. A vjerovanje nekoga u nesto nije dokaz. I bez obzira na to, da li je Sanader kriv ili ne, na osnovu tih "dokaza" se njega nemoze osuditi. Jar ako sa danas sudi Sanaderu na osnovu takvih "dokaza", onda se po tom istim principu moze suditi i novorodjenom djetetu, ako je mjerilo to sto netko vjeruje. A kakve to veze ima s demokracijom ili ddemokratskim sudstvom, to znaju samo Iblerovci i Yugonostalgicari. Za nadati se je jedino, da ce se jednog dana suditi i osuditi i Mesica i Josipovica zajedno s Milanovicem na osnovu necega sto netko vjeruje.

GO
gorakasta
09:35 02.04.2014.

Koje su to igre bez granica. Sve mi se više čini da je Sanader žrtva u ovoj prljavoj igri. Čudno, kako to da onih 5 milijuna eura stoji na Ježićevom računu. Sve je izglednija da su igrači neki drugi koji su smijestili Sanaderu. Nadam se da će se sve rasplest do kraja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije