Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
75 KM OD HRVATSKE GRANICE

Mađarska zbog kvara na nadzornoj opremi ugasila jedan reaktor svoje jedine nuklearke

Paks
Foto: Wikimedia Commons
1/2
14.07.2016.
u 12:26

Nacionalni ured za nuklearnu energiju naglasio je da kvar ne predstavlja nikakvu sigurnosnu prijetnju

Mađarska je ugasila reaktor u Nuklearnoj elektrani Paks zbog kvara u nadzornoj opremi, prenosi RT.

Nacionalni ured za nuklearnu energiju naglasio je da kvar ne predstavlja nikakvu sigurnosnu prijetnju.

- Danas je zatvoren reaktor 1 Nuklearne elektrane Paks zbog kvara upravljačke opreme. Počelo je uklanjanje greške. Slučaj nije zahtijevao automatsko djelovanje sigurnosnih sustava, sigurnost nije ugrožena. Nakon otkrivanja i ispravljanja greške reaktor će se vratiti u pogon pod službenim nadzorom Nacionalnog ureda nuklearne energije - stoji u priopćenju mađarskog nadzornog tijela Nacionalni ured nuklearne energije (HAEA).

Elektrana se nalazi oko 5 km od grada Paksa u centralnoj Mađarskoj i 75 km od hrvatske granice i jedina je mađarska nuklearna elektrana. 

Elektrana ima četiri reaktora koji proizvode više od 50 posto električne energije u Mađarskoj.

Izgradnja elektrane počela je 1967. godine, a prvi reaktor spojen je na mrežu 1982. godine.

>> Nuklearna elektrana Krško ponovno uključena u mrežu

>> Što će se činiti u slučaju da se u Krškom dogodi katastrofa

Komentara 4

DU
Deleted user
14:02 14.07.2016.

Piše da kvar ne predstavlja nikakvu sigurnosnu prijetnju i onda čemu uopće ovaj članak, samo nas zatrpavaju suvišnim informacijama kao da nema ničeg važnijeg za objavit. Je lakše je prenosit strane vijesti nego nešto konkretno napisat.

ZP
zpomper8
13:24 14.07.2016.

Kada bi se mene pitalo! Svaka država koja želi imati nekakve nuklearke i sl. bio bih vrlo strog po tom pitanju!PRIMJER:(karikirano,kada bi ja izdavao "dozvole"): svaka država može imati nuklearnu energiju,ali pod nekim uvjetima,kao npr. svaka nuklearka mora biti dovoljno udaljena od stanovništa,a posebno od stanovništva susjednih država sa kojima granići,ako to se nemože zadovoljiti,onda postoji druga solucija,a to je radite nuklearke u sredini svoje države,ili pored glavnoga grada!Sjetite se Černobila!Svaki djelatnik u nuklearki mora putovati na radno mjesto oko 3 sata automobilom,ili u smjenama raditi i živjeti npr. po tjedan dana!Sve ovo što sam napisao,povečalo bi sigurnost i spremnost od opasnosti! Uostalom,ja bih ukinuo sve što ima veze sa nuklearnim,pa i oružje!Koliko je ljudi poginulo kada su bačene nuklearne bombe na Hiroshimu i Nagasaki,obićni civili koji dan danas imaju posljedica,djeca se rađaju bez ruku i sl.

KU
kupatilo
12:33 14.07.2016.

Da to Orbanu gosti nisu preskočili žicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije