Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prekinut željeznički promet

Mađarska zatvorila prijelaze, nema vlakom preko granice

Hungarian Prime Minister Victor Orban attends the Valletta Summit on Migration in Valletta, Malta, November 12, 2015. REUTERS/Darrin Zammit Lupi   MALTA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN MALTA
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
08.12.2015.
u 22:45

Željeznički promet s Hrvatskom Mađarska je prekinula prije tri mjeseca zbog, kako kažu, problema imigranata

Europska komisija pozorno prati mađarsko zatvaranje željezničkih graničnih prijelaza s Hrvatskom i traži od Mađarske da je redovito obavještava o svim koracima koje poduzimaju, komentirao je Tove Ernst iz Europske komisije Večernjakov upit o stavu EK o prekidu putničkog željezničkog prometa između dvije države EU.

Javljaju ostalima

Iz mađarskih željeznica pak objašnjavaju da je zatvaranje prijelaza rezultat vladine odluke od 17. studenoga. U njoj se kaže da je, zbog sigurnosti u pograničnom sektoru zbog imigrantske krize, osobama, vozilima i teretu zabranjen prijelaz preko željezničkih graničnih prijelaza Kotoriba, Koprivnica i Beli Manastir. Odluka će se opozvati – ako je ne produlje – 17. prosinca.

S takvim informacijama raspolaže i EK, koji je objasnio kako ih je Mađarska obavijestila o blokadi 25. studenoga, kazavši da je riječ o privremenoj mjeri.

– Izvijestili su nas u skladu s "uredbom jagode" (ime je dobila po sudskom sporu Francuske i EK nakon što su francuski seljaci blokirali kamione jagoda iz Španjolske kao prosvjed protiv uvoza, a o čemu Francuska nije obavještavala Španjolsku, koja je pretrpjela gubitke, op. a.) koja propisuje da članica mora obavijestiti EK o događaju koji bi mogao negativno utjecati na slobodni protok robe. Sad ćemo o tome izvijestiti druge članice EU – kažu u EK, iako blokada utječe na kretanje ljudi.

Unatoč navodima o "privremenim mjerama" promet je obustavljen od sredine rujna, a zanimljivo je primijetiti da je Mađarska donijela uredbu mjesec dana nakon podizanja ograde i hrvatskog preusmjeravanja imigranata prema Sloveniji. Kako kažu iz hrvatskog MVEP-a, hrvatski veleposlanik u Mađarskoj intenzivno radi na rješavanju tog problema.

Napisima protiv izbjeglica

Uz željezničku blokadu, mađarska je vlada u nastojanju da se zatvori prema imigrantima, uz prijavu Europskom sudu zbog obveznih kvota, pokrenula i medijsku kampanju. U novinama su na crnoj pozadini objavljeni napisi: "Kvote povećavaju terorističku prijetnju", "Ne znamo kakve su im namjere" ili "Ne znamo koliko je terorista među njima". Vlada je pokrenula i web-stranicu, a slijede i plakati sa sloganom "Obranimo svoju zemlju".

>> Mađarski ministar vanjskih poslova: Odnosi s Hrvatskom nikad nisu bili lošiji

Komentara 81

Avatar navijač
navijač
23:15 08.12.2015.

Čovjek radi ono zašto je dobio glasove birača. A kako Milanović štiti Hrvatsku i njenu neovisnost , mogli smo vidjet u zadnje 4. godine. Kao i njegov tata.

ST
strpljenspasen
23:27 08.12.2015.

covjek je kralj,,,,brani svoje i slusa volju ljudi ....

Avatar Borna Vitez
Borna Vitez
23:16 08.12.2015.

Sada će spletkaroš Muljanović narediti Ostoji Rankoviću da ponovo pošalje naš vlakić sa Ostojinim milicionarima kako bi ih Đarme razoružali a predsjednica će opet ići moljakati Viktora da nam vrati naš vlakić jer eto rošavi Kiza se opet malo zaigrao sa drugarom Ostojom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije