Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Mađarska proglasila tajnim detalje ugovora s Kinom o pruzi Budimpešta-Beograd

Ministar financija Mihalij Varga je kazao da je kamata na kineski kredit fiksna i da postoji opcija ranije otplate, no druge pojedinosti nije naveo.
19. svibnja 2020. u 23:40 2 komentara 2258 prikaza
Viktor Orban
Foto: BENOIT TESSIER/REUTERS/PIXSELL

Mađarski parlament u utorak je izglasao da detalji ugovora o kineskom financiranju željezničke pruge Budimpešta-Beograd ostanu tajni idućih 10 godina, javlja AFP i ističe da se ulaganje u taj infrastrukturni projekt smatra najvažnijom ikada realiziranom investicijom u Mađarskoj.

Mađarska i Kina potpisale su krajem travnja ugovor o kreditu za financiranje gradnje željeznice za brze vlakove između Budimpešte i Beograda.

Vlada u Budimpešti je početkom travnja, prije potpisivanja ugovora, predložila zakon kojim bi se kao tajni klasificirali svi podaci iz ugovora za taj projekt vrijedan 2,1 milijarde dolara s rokom dovršetka od deset godina. U prijedlogu zakonu je pisalo da je to potrebno kako bi se osigurao kredit Kineske uvozno-izvozne banke.

Radovi na rekonstrukciji željezničkog kolodvora Rijeka - Brajdica Veliki projekt u Hrvatskoj 400 Turaka dan i noć gradit će prugu Križevci - Mađarska

U njemu također piše da bi otkrivanje detalja ugovora "ugrozilo kapacitete Mađarske da provodi svoju vanjsku politiku i trgovinske interese". Mađarska se tim zakonom želi zaštititi i od "neprikladnog vanjskog utjecaja", navodeći da se radi o projektu koji je od najvećeg nacionalnog interesa.

Ministar financija Mihalij Varga je kazao da je kamata na kineski kredit fiksna i da postoji opcija ranije otplate, no druge pojedinosti nije naveo.

Prema ugovoru s kineskom državnom bankom Exim, Mađarska će financirati 85 posto troškova investicije, a ostalih 15 posto će financirati iz fondova. U usvojenom zakonu piše da Budimpešta može objaviti sadržaj dokumenata "nakon što dobije očitovanje Narodne Republike Kine".

Viktor Orban PRIJEPORI U MAĐARSKOJ Mađarska ukinula priznavanje rodnog identiteta transrodnih osoba, aktivisti bijesni

Pruga, dio šireg kineskog projekta "Jedan pojas, jedan put" koji bi trebao otvoriti nove trgovačke pravce za kineske tvrtke, prvi je veliki kineski infrastrukturni projekt na teritoriju Europske unije. Cilj mu je transportirati kinesku robu iz Grčke u zapadnu Europu, no nedostaju ključni dijelovi na Balkanu.

Projekt, najvrijedniji u Mađarskoj nakon nuklearke Paks koju će graditi ruska tvrtka Rosatom, trebao bi pomoći mađarskom gospodarstvu pogođenom epidemijom koronavirusa.

Mađarsku dionicu dugu 150 kilometara gradit će konzorcij CRE koji uključuje tvrtku Opus Global, koju nadzire poduzetnik Lorinc Meszaros, blizak premijeru Viktoru Orbanu.

Border controls at German-Austrian. ŠEF AUSTRIJSKE DIPLOMACIJE U planu je da Austrija, Češka, Slovačka i Mađarska zajednički potpuno otvore granice sredinom lipnja

Projekt je do sada trpio znatna kašnjenja. Kina, Srbija i Mađarska su 2014. potpisale memorandum o izgradnji tog željezničkog pravca, izgradnja u Srbij počela je 2018. nakon što je ta zemlja od Kine posudila 297,6 milijuna dolara.

Nakon deset godina suradnje Kine i istočnoeuropskih država, uključujući i Hrvatsku, u okviru inicijative nazvane 17+1, to će biti prvi veći infrastrukturni projekt te inicijative u regiji i unutar EU-a, rekao je mađarski stručnjak. Kineskoj inicijativi novog puta svile pridružile su se i Italija, Portugal i Grčka.

Workers in protective suits take part in the disinfection of Huanan seafood market, where the novel coronavirus is believed to have first surfaced, in Wuhan
GODINU DANA OD PANDEMIJE
Kineski mediji šokirali svijet: COVID-19 nije izbio u Wuhanu, imamo dokaze za to
ZŠEM
ZŠEM
Zbog ovih profesora gotovo svi studenti pronađu posao u prvoj godini dana nakon završetka studija
  • štomesnađe:

    Tako se brane interesi zemlje i ljudi. Na istoku nas obišli mađari i srbi na zapadu slovenci a naše pruge i luka Rijeka padaju u zaborav zajedno s povezivanjem s Austirjom i Mađarskom te nam ostaje brzi promet od cijelih ... prikaži još! 60km/h gdje je to moguće. Sva sreća da Srbija nema more.

  • prokurator:

    proglasio tajnim? ne treba ništa proglašavat od kad je sebe proglasio iznad parlamenta.. povratak u vrijeme carstva i sultana.