Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSJET LIBANONU

Macron u Bejrutu: Hezbollah je također dio političkog života

Foto: pool/REUTERS/PIXSELL
02.09.2020.
u 19:00

Macron je rekao da će sljedećih šest tjedana biti presudno za budućnost Libanona ističući da je sredinom listopada spreman biti domaćin međunarodne konferencije o pomoći Libanonu.

"Sloboda, dijalog i suživot. Libanon je jak s tim vrijednostima. Snažan sa stoljetnom poviješću Velikog Libanona. Preporodit će se nakon krize kroz koju je prošao. U ime Francuza kažem: uvijek ćemo biti na strani libanonskog naroda", kazao je jučer francuski predsjednik Emmanuel Macron tijekom obilaska luke u Bejrutu, koju je uništila velika eksplozija 4. kolovoza.

- Nikoga ne možemo isključiti iz javnog političkog života. Hezbollah je izabran od naroda i ima svoje političke partnere i to treba uvažavati i poštivati. Ni jedna stranka neće biti isključena iz djelovanja oko reformi u Libanonu - naglasio je Macron te na taj način dao na znanje svim političkim akterima u Libanonu da moraju biti ravnopravni i da svi moraju raditi na političkim reformama koje će biti preduvjet za financijsku pomoć.

Macron je rekao da će sljedećih šest tjedana biti presudno za budućnost Libanona ističući da je sredinom listopada spreman biti domaćin međunarodne konferencije o pomoći Libanonu. Dan prije dolaska Macrona u Libanon, libanonski predsjednik Mishel Aoun imenovao je veleposlanika Mustafu Adiba mandatarom za sastavljanje nove libanonske vlade. Odlazeći premijer Hassan Diab podnio je ostavku 10. kolovoza, a to je učinio nakon masovnih prosvjeda koji su uslijedili nakon razorne eksplozije u bejrutskoj luci.

Predsjednik Aoun konzultirao se s čelnicima parlamentarnih stranaka u Bejrutu, a većina stranaka podržava imenovanje Adiba za mandatara za sastav nove vlade. Ambasador Adib dobio je potporu 90 od ukupno 128 libanonskih parlamentaraca. Zanimljivo je da je Macron svoj posjet Libanonu započeo posjetom libanonskoj pjevačici Fairuz, koja je obožavana u cijeloj svojoj domovini te je zovu "dragulj Libanona". Ona je jedna od najpoznatijih suvremenih pjevačica u arapskom svijetu, a obdarena je neobičnim, prepoznatljivim glasom i eteričnom ljepotom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije