Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FRANCUSKI DESNI CENTAR VRATIO SE U SREDIŠTE

Macron i Le Pen poraženi na regionalnim izborima

FILE PHOTO: French President Emmanuel Macron attends a meeting with French far-right politician Marine Le Pen at the Elysee Palace
Foto: Philippe Wojazer/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
22.06.2021.
u 16:22

Dvoje vodećih političara u zemlji ne može biti zadovoljno

Francuska krajnja desnica na nedjeljnim je regionalnim izborima podbacila, ali isto se dogodilo i centrističkoj stranci predsjednika Emmanuela Macrona.

Liderica desnica Marine Le Pen sve je učinila da proširi krug birača za svoje Nacionalno okupljanje kako bi uspostavila temelj za nadu da će ostvariti pobjedu na parlamentarnim izborima. Ublažila je retoriku pomičući se snažno prema centru, no opet držeći se temelja svoje politike koja je i dalje izraženo antimigrantska, a inzistira i na kulturnim razlikama u Francuskoj.

Birači uglavnom ostali doma

Stranka Le Pen osvojila je 19, a Macronova La République en Marche 11 posto, što je daleko manje od apsolutnih pobjednika izbora, konzervativaca Les Républicains s 27 posto glasova. Macronov je poraz daleko teži jer je u društvu sa Zelenima i socijalistima koji također, prema izlaznim anketama Ipsosa, bilježe 11 posto.

– Ne zavaravajmo se, rezultate su obilježili povijesno visoka apstinencija od gotovo 70 posto birača jer više ne vjeruju u ovaj izborni sustav što ostavlja glasače s osjećajem da se ništa ne može promijeniti, da je sve konfiscirano – rekla je vidno razočarana Le Pen nakon objave izbornih anketa.

Što se Macrona tiče, njemu se očito vratilo to što pred birače nije stavio prepoznatljivije političke figure oslanjajući se na programe koji doista jesu procijenjeni kvalitetnima. Očito nedovoljno da bi privukao više svojih ili sebi i svojoj stranci sklonih birača.

– Ovo je demokratski šamar za sve nas – procijenila je njegova parlamentarna zastupnica Aurore Bergé.

Za La République en Marche postoji jedna olakšavajuća okolnost, a to je da je ovo prvi put da su sudjelovali na francuskim regionalnim izborima, zadnji put, 2015., ta stranka još nije bila osnovana. Neki analitičari misle da su nedjeljni izbori velika pobjeda konzervativaca, dok drugi ističu poraz desnice ili povratak ljevice koja je ipak ostvarila solidan broj glasova.

Treći pak ističu da se radi o porazu samoga Macrona koji nije uspio svoju stranku profilirati dalje od svojeg lika i djela.

Stižu europske milijarde

Valja još pričekati jer stranke koje su ostvarile više od 10 posto glasova imaju još drugi krug 27. lipnja koji će dati konačne odgovore. Ovi su francuski izbori važni i zbog još jednog pragmatičnog razloga: velika većina od 40 milijardi eura koje ta zemlja treba dobiti iz europskog pandemijskog fonda ide upravo izravno regijama.

VIDEO Toplinski val pred vratima: Temperature će dosezati do 38°C, evo do kada će trajati

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije