Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kralj ugostiteljstva

Macola će graditi drvene kuće za 250 eura po kvadratu

drvene kuće (1)
Foto: Slobodna Lika.com
1/4
12.07.2012.
u 12:00

Nova tvornica u Korenici ugostitelju će poslužiti i za gradnju najvećeg drvenog hotela koji kani podići u blizini Plitvica do ulaska Hrvatske u EU

Lički kralj ugostiteljstva Željko Orešković zvani Macola, koji u svojim objektima u Korenici na odmorištu Zir uz Dalmatinu zapošljava više od 200 ljudi, pokreće novi biznis u drvoprerađivačkoj industriji.

U dvije hale, koje su već odavno sagrađene tik uz restoran Macola u Korenici, tridesetak radnika proizvodit će drvene kuće. Taj posao radit će na suvremenim strojevima koje je Macola platio više od dva milijuna eura te specijalnom stroju zvanom robot za obradu drva koji je ovih dana nabavio u Italiji za pola milijuna eura.

Posebnost Macolinih drvenih kuća bit će ta da će se graditi od kvalitetnog ličkog drveta te će po svojoj kvaliteti i cijeni biti ispred konkurencije na europskom tržištu. Iako će tek za desetak dana, kada bude montiran robot, iz njegova pogona izaći prva drvena lička kuća, već za nju vlada veliki interes u inozemstvu.

Susretljivi HBOR

– U ovaj posao ušao sam slučajno. Bavim se turizmom i ugostiteljstvom i stalno razmišljam kako ponudu učiniti što zanimljivijom. Zato sam se odlučio graditi drvene kuće koje bih turistima iznajmljivao, a namjeravam napraviti i najveći drveni hotel na svijetu. Obilazio sam mnoge proizvođače u zemlji i inozemstvu tragajući za drvenim kućama. Nisam bio zadovoljan onim što mi se nudilo pa sam odlučio sam krenuti u proizvodnju drvenih kuća – kaže Željko Orešković Macola.

Dvije hale u kojima će se proizvoditi ličke drvene kuće Macola je kupio znatno prije. Cijelo postrojenje stajalo ga je oko dva milijuna eura, a cijela investicija stajat će oko osam milijuna eura. Ulazeći u ovaj posao, Macola se obratio državnoj investicijskoj banci HBOR koja mu je dala sredstva uza zaista povoljne kamate.

Ne boji se za tržište

– Kod mene od ideje do realizacije projekta ne prolazi puno vremena. Dok je željezo vruće, treba ga kovati – kaže narodna poslovica, a ja je se držim. Treba raditi, najlakše se zezati i stalno kukati – govori Macola koji je postao rekorder po broju zaposlenih u Ličko-senjskoj županiji.

Macoline drvene kuće neće biti preskupe. Četvorni metar Rohbau sistema stajat će oko 250 eura. Potpuno završena kuća od drvenih trupaca ne bi trebala biti skuplja od 400 eura po kvadratu. Macola kaže da se ne plaši za tržište, i vjeruje da će cijenom i kvalitetom nadmašiti konkurenciju, te će uskoro morati proširivati kapacitete.

Nova tvornica za proizvodnju drvenih kuća poslužit će mu i za podizanje najvećeg drvenog hotela koji do ulaska Hrvatske u EU namjerava sagraditi u blizini Plitvica.

Komentara 5

Avatar mohito
mohito
12:17 12.07.2012.

"....specijali stroj zvan robot za obradu drva"....hehehehe...covjece, ovi clanci su stvarno zabavni....

ĆA
ćaćaća
13:03 12.07.2012.

kuće su odlične..

KR
krka
14:06 12.07.2012.

Bravo Macola ! Samo pazi da te vlast ne izreketari kak to delaju sa svakim ko zamisli nekaj raditi u ovoj državi. Da naraniš bagru, treba ti više love nek košta tvornica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije