Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trošarine na rakiju

Ma kakvi propisi, pa mi smo amateri!

\'rakija03_ruk_sis_141010\'
Rudolf Krznarić/VLM
03.11.2010.
u 17:10

Ruda Folnović popularnu je žesticu naučio peći još kao mladić, a danas je radi s obitelji. Godišnje proizvedu od 50 do 100 litara - od koma, jabuka i krušaka

Naknada za svaki kotao za rakiju i trošarine za one koji proizvode više od 50 litara rakije godišnje novi su propisi koje će Hrvatska uvesti zbog ulaska u Europsku uniju. No, ti novi propisi Moslavce baš i ne zabrinjavaju, ako se pita Rudolfa Folnovića i Josipa Božičeka.

Prijedlog za Vladu

Rudolf Ruda Folnović podrijetlom je iz okolice Mača u Hrvatskom zagorju, sada je pravi Moslavac, a o novim propisima i ne razmišlja.

– Pa što će nama amaterima propisi EU? Mi smo i do sada živjeli, nekad bolje, nekad lošije, a u plavkastoj tekućini i dalje ćemo uživati. To su postulati nas Zagoraca i Moslavaca. Nikakvih restrikcija ja se ne bojim, jer svaki dobar gospodar uvijek ima za podmirenje obveza – objasnio je taj 87-godišnjak. S roditeljima se prije 70 godina doselio u Kutinu, a u Moslavačkoj ulici živi i sada sa suprugom Darom i sinom Jožom.

– Rakiju sam naučio peći čim smo došli u Kutinu. Od tada pa sve do danas, moja obitelj ispeče godišnje između 50 i 100 litara rakije od koma, jabuka i krušaka. Nisam to nikada prodavao, nego koristio za svoje potrebe i prijatelje – govori Ruda. Vladi predlaže da novi zakon o pečenju rakije i podijeli na tri kategorije, amatere, velike proizvođače i tvrtke koje od 'žestice' imaju veliki profit.

27 gradi samo za lijek

Josip Božiček iz Gornje Gračenice ima kotao za pečenje rakije od 100 litara i svake godine ispeče do 50 litara kvalitetne komovice, a ako rodi šljiva, i šljivovice. Rakiju peče isključivo za svoje potrebe i kaže da strogo vodi računa da rakija bude vrlo kvalitetna.

– Ako se pije, dobro je popiti manje, a da kvaliteta bude na visini potrebe svakog čovjeka – objašnjava Joža. Pohvalio se i rakijom komovicom koju je ispekao prije tri godine, koja ima snagu od 27 gradi.

– To je samo za lijek – kaže Božiček. Susjedi mu dolaze po rakiju u slučaju ozljede noge, uganuća ruke i za obloge u slučaju visoke temperature. Za novi namet za pečenje rakije čuo je u emisijama HTV-a.

– Meni nikakvi nameti ne smetaju, jer rakiju pečem isključivo za svoje potrebe i svoju dušu – kazao je Josip Božiček iz Gornje Gračenice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije