Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krizni specijal

'Ma kakav plac, mi si sami uberemo ručak'

Varaždinska obitelj Majer Jakopan
Marko Jurinec/PIXSELL
21.10.2013.
u 17:00

Uz puno ideja i nešto odricanja, moguće je i u ovim teškim vremenima održati razinu rashoda u skladu s prihodima. Svakodnevno ćemo objavljivati priče kako se snalaze drugi i što savjetuju.

Rusalka Majer (40) i Darko Jakopan (46), nevjenčani supružnici iz Varaždina i roditelji dvoje djece, Jana i Vilija, dijele sudbinu svih hrvatskih građana u rastućim troškovima i opadanju standarda, ali uspijevaju živjeti dobro. Ona je zaposlena u Udruzi Autonomni centar – ACT na projektu društvenog uključivanja Roma kroz biodinamičku poljoprivredu, a suprug, po zanimanju stolar, bavi se proizvodnjom suvenira. Posljednje dvije godine u smanjenju životnih troškova puno im pomaže to što sami proizvode hranu na 50 kvadrata zemlje koju obrađuju u gradskim društvenim vrtovima u varaždinskom predgrađu Biškupcu.

– Ove smo godine u tome možda mogli biti i uspješniji – kaže Rusalka kroz smijeh, pokazujući vrt u kojemu uzgajaju rajčicu, papriku, krastavce, tikvice, salatu, mrkvu... No, ima ondje i začinskoga bilja te mente, od koje kuhaju čaj.

 – Sada je sezona uglavnom gotova. Beremo zadnje glavice kelja i kupusa te se pripremamo za zimu. Eventualno ćemo još posaditi luk i češnjak – ističu supruzi. A sezona im traje od ranog proljeća do kraja listopada te tijekom nje gotovo svaki dan mogu brati razne plodove. U proljeće su im, primjerice, glavni mladi grašak, rotkvice, matovilac, a djeca se posebno vesele sezoni rajčica.

– Naš mlađi sin Vili jednostavno ih obožava. Jede ih kao jabuke direktno iz vrta – kaže mama Rusalka. Procjenjuju da tjedno u sezoni u svom vrtu mogu nabrati povrća koje bi na tržnici platili oko 100 kuna, a izračunali su da tako godišnje uštede oko 2500 kuna.

– S vremenom planiramo posaditi i voće, posebice bobičasto, pa ćemo i te troškove svesti na minimum – ističu supruzi, dodajući kako je prednost vrta i to što su djeca više u prirodi te uče o ekološkoj proizvodnji hrane.

– Usto radimo zajedno, kao obitelj, pa ima i koristi koje se ne mogu mjeriti novcem – smatra Rusalka.

Varaždinska četvorka zna još neke načine za uštede. Kada god mogu, naime, za prijevoz koriste bicikle, što je i dobra tjelovježba, a u kućnom im proračunu mjesečno ostane od 300 do 500 kuna više. Kako radi u susjednoj, Međimurskoj županiji, Rusalka mora svakodnevno putovati na posao, pa se dogovora s kolegama da počnu dijeliti troškove prijevoza.

– Idemo li na veća putovanja, preko specijalizirane stranice na Facebooku tražimo suputnike. To je super ideja i znatno smanjuje troškove za putovanje – kaže Rusalka i zaključuje da uz malo dobre volje, svaka obitelj tako može uštedjeti barem 1000 kuna mjesečno.

>>Idućih dana svakodnevno na našem portalu čitajte novu priču o kućnoj štednji!

>>Oni su uspjeli srezati troškove! Evo kako izdržati do kraja mjeseca!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije