Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽESTOKO O UMJETNOJ OPLODNJI U SABORU

M. Petir umjetno začetu djecu proglasila bolesnom

20.11.2008.
u 11:05

Natražnjačkim pogledima i povratkom u srednji vijek nazvali su SDP-ovi zastupnici izjave vladajućih koji su danas kritizirali njihov prijedlog Zakona o liječenju neplodnosti i postupcima oplodnje biomedicinskom pomoći. Zakonom bi se, kažu esdepeovci, reguliralo područje medicinski potpomognute oplodnje, a potrebno ga je donijeti jer sada vrijedi zastarjeli zakon iz 1978. godine.

Neplodnost - bolest
– Prema medicinskoj struci, danas je oko 15 posto parova ozbiljnije neplodno i bez medicinske pomoći ne mogu imati djecu. Zbog lista čekanja za oplodnju, mnogi od njih odlaze u inozemstvo, najčešće u Maribor, Beč ili Prag – rekao je esdepeovac Mirando Mrsić i dodao kako je Europska unija neplodnost proglasila bolešću koju treba liječiti te da je u EU svima zajamčen pristup postupku medicinski potpomognute oplodnje. Najviše je replika izazvao govor haesesovke Marijane Petir, koja je rekla kako “su različita istraživanja u novije vrijeme pokazala da su takva djeca sklonija pobolijevanjima”.

Mrsić ju je upozorio da ne smije stigmatizirati takvu djecu da su bolesna, jer bi to javnost mogla tako prihvatiti. Nenad Stazić (SDP) poručio joj je da je njezino izlaganje srednjovjekovno, a hadezeovcima je poručio da ih u kritikama vodi natražnjački strah. Stazićev stranački kolega Marin Jurjević optužio ju je da se protivi takvom načinu začeća djece te da im ne želi dati ni da žive i da pokušaju ostvariti svoja prava.

– Ovdje govorite o kvaliteti ljudskih bića, što je zaista monstruozno. Hoćemo li početi mjeriti visinu, debljinu... glave, noge, ruke? Znamo tko je to radio – rekao je Jurjević. Petirova je pak uzvratila kako su njezine izjave pogrešno shvaćene, a esdepeovce je optužila za orkestrirani napad. Smatra da prijedlog zakona ne donosi nikakva rješenja za liječenje neplodnosti, a naglasila je i razlike o začetku života embrija.

Polemike o začeću
– Mi u HSS-u zalažemo se za zaštitu djeteta od začeća. Vi ste si uzeli pravo igrati se boga i određivati da dijete nije dijete kad je začeto, nego određujete neke druge granice, od 14 dana ili šire – rekla je.

Također smatra da se govori o pravu na dijete kao da je dijete nešto što se može posjedovati. Na te tvrdnje, kao i one o češćem pobolijevanju, reagirao je Igor Dragovan, otac djeteta začeta medicinski potpomognutom oplodnjom.

– Ne smatram da ja svoje dijete, svoju kćerčicu Evu, posjedujem. Ona je zdravo, razigrano dijete, ima virozu kad je imaju i druga djeca. Neprihvatljivo je praviti razliku između djece samo zato što je medicina omogućila da oni koji ne mogu dobiti dijete na način koji vi zagovarate, imaju svoju djecu. Mislim da je to nepravedno, nekorektno i ja sam zahvalan svima onima u medicini koji su omogućili da se moja Eva rodi – zaključio je Dragovan.



Kurjakov poučak

Zakon ne nudi rješenja kako spriječiti “Kurjakov poučak”, upozorila je Marijana Petir (HSS), podsjećajući da je dr. Asim Kurjak optužen zbog toga jer je “bez znanja svojih pacijentica u njih ubacivao nešto svoje”. – Postavlja se pitanje, a posebno zbog nedavne afere Indeks, kojoj smo svjedočili, tko će čuvati frižider, mjesto gdje su pohranjeni zameci. Treba li ta osoba proći neku vrstu provjere? Mogu li roditelji biti sigurni da netko ispod pulta neće prodati njihov zametak, odnosno dijete nekom drugom paru, jer se to već i događalo – rekla je i dodala kako je prijedlog SDP-a zakon o saniranju posljedica, a ne o uklanjanju uzroka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije