Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrabro dijete

M. Opačić okuplja udruge za zakonske izmjene

Jasminka Žužić
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/2
07.11.2013.
u 09:42

Promjenom Zakona o humanitarnoj djelatnosti ministrica želi ubuduće spriječiti afere poput one s udrugom Hrabro dijete

Inspekcija Ministarstva financija i jučer je češljala dokumente udruge Hrabro dijete.

Razlog su optužbe roditelja male Nore Šitum protiv čelnice udruge Jasminke Žužić da im nije dala uvid u podatke o prikupljenom novcu za Norino liječenje koji je ostao nakon što je malena, nažalost, podlegla bolesti.Problem je nastao jer nema zakonske odredbe o raspolaganju novcem koji preostane nakon humanitarne akcije u slučaju smrti osobe kojoj se pomagalo pa njime mogu raspolagati i srodnici preminulog.

Zakon o humanitarnoj djelatnosti kaže da prvi srodnik osobe za koju se skuplja novac ne može skupljati taj novac na svoj račun niti biti nositelj akcije. Udruga mora kod područnog ureda Ministarstva uprave za akciju otvoriti poseban račun, što Hrabro dijete nije učinilo, već su skupljali novac na račun udruge.

Ministarstvo socijalne politike idući će tjedan s udrugama pokrenuti raspravu prije dopune Zakona kako bi se izbjegle slične afere.

>> 'Novac prikupljen za liječenje Nore pripada građanima'

Komentara 4

MA
matador007
10:10 07.11.2013.

Ti mater kaka je brza,čim je lova i publicitet u pitanju.A o slučaju u Rijeci ni slova!Fuj!

AN
Anamarija10
10:28 07.11.2013.

Dobro, ministrice, možda ćete napisati, izglasati, i pokrenuti taj zakon. Ali kako god, SPRIJEČITE DA GRAMZIVI ŠITUMI DOBIJU TAJ NOVAC. Mi donatori smo novac skupljali za liječenje djeteta, a kao to nije uspjelo želimo da se novac na računu Udruge hrabro dijete (kojoj je Šitumica lijepo zahvalila za pomoć) ide za liječenje druge BOLESNE DJECE a ne za njene bolesne ambicije - apartmani- gdje bi ona dobrano zarađivala iznajmljivanjem, a novac potrošila za svoje privatne potrebe. Dobije li Šitumica ji onaj njen privjesak i lipu, nitko neće ikada uplaćivati više humanitarnu pomoć

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije