Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERESNE GRUPACIJE

M. Dalić meta moćnih domaćih kompanija koje žele kupiti Inu?

Martina Dalić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
25.01.2017.
u 18:12

Pojedinim biznismenima, kažu naši izvori, smeta plan Vlade da se Ina vrati u državno vlasništvo, Dalić ne imenuje kome je točno meta

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić proteklih je dana u svojevrsnoj medijskoj ofenzivi, pa je u kratkom razmaku dala dva intervjua u kojima objašnjava svoju situaciju u kontekstu potencijalnog sukoba interesa jer joj je suprug član uprave Ine, a ona je autorica modela otkupa te naftne kompanije od MOL-a.

U intervjuu Nacionalu naznačila je da određene interesne grupacije preko nje pokušavaju destabilizirati Vladu. Štoviše, smatra da je i cijela priča oko prijave i pokretanja postupka kako bi se utvrdilo je li u sukobu interesa (a ona smatra da nije) motivirana pokušajima destabilizacije Vlade jer je prva prijava Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa podnesena i prije nego što se znalo da će Vlada ići u otkup dionica Ine zbog propale arbitraže u Ženevi.

Kada potpredsjednica Vlade sebe označava kao metu preko koje se pokušava naštetiti Vladi, na prvu može zvučati kao pokušaj opravdanja radi podnesenih prijava i potencijalnog sukoba interesa, ali kada se zna da je u igri i Ina, u pozadini mogu biti i druge igre.

Neslužbeni izvori, dobro upućeni u poslovna i politička zbivanja, kažu da se zbog operacije otkupa Ine uskomešao poslovni, korporacijski svijet jer su navodno pojedine domaće, pri tome vrlo moćne, kompanije zainteresirane za kupnju Ininih dionica od MOL-a.

Dakle, pojedinim biznismenima povezanim s naftaškim poslom, ali i izvan te branše, Ina je zanimljiva meta i, kažu naši izvori, smeta im što je plan Vlade da se ponovno vrati u državno vlasništvo. Druga je priča što je potpuno neizvjesno hoće li Vlada uopće uspjeti otkupiti te dionice, odnosno hoće li cijena biti previsoka i je li ih MOL voljan prodati.

U svakom slučaju, i u Banskim dvorima pojedini su izvori svjesni da su se određene moćne strukture u poslovnim vodama uznemirile. Ina, iako više nije toliko snažna i potentna kompanija kakva je možda bila prije nego što ju je Vlada u etapama prodavala MOL-u, ipak je i dalje među ključnim domaćim energetskim kompanijama i kao takva je zanimljiva igračima koji bi svoje poslovanje usmjerili ili nastavili razvijati na energetskom tržištu.

Iz toga ne treba derivirati sve nevolje koje se događaju potpredsjednici Dalić jer je činjenica da joj je suprug član uprave Ine i da tu situaciju treba raščistiti. Međutim, da pojedine strukture i tom činjenicom prisnažuju svoje igre oko Ine, nije nemoguće.

Martina Dalić je u Vladu Andreja Plenkovića ušla na njegov poziv, što je izazvalo velike otpore u HDZ-u jer je u vrijeme Tomislava Karamarka napustila HDZ, nezadovoljna njegovom politikom, ali i zato što u HDZ-u nema svoju bazu, a nagrađena je visokom funkcijom u Vladi.

Politički promatrači, M. Dalić doživjeli su i kao igračicu MMF-a jer je u Vladu došla s pozicije u tom fondu. Unatoč otporima u HDZ-u, pokazala je političku odvažnost jer se uhvatila u koštac s najzahtjevnijim operacijama Vlade.

Prema izvorima iz HDZ-a, ona je inzistirala da se osnuje savjet za pregovore s MOL-om kao i da ona u njemu ne sudjeluje, a na pravo mjesto je stavila premijera Plenkovića jer je on šef tog savjeta. Upravo Plenković kao premijer treba odgovarati za najsloženiji pothvat Vlade, a ne da mu M. Dalić bude gromobran.

>> Velikogoričane šokirali visoki računi grijanja, a SDP i HDZ se prepucavaju tko je kriv za to

Komentara 6

DR
drugPlenky
19:04 25.01.2017.

Martina Dalić meta, koja smijurija, tko nju još treba, piši kući propalo

AR
aristip
18:36 25.01.2017.

Ma kakva Ina, ako Vlada hoće da kupuje neka kupi Plivu pa da narod ima jeftine lijekove :)

ZA
Zagrebcani
19:17 25.01.2017.

Gospoda ministrica Dalic i dalje navaljuje sa prodajom HEP-a. Sama priznaje da je prodaja INE najbolje sto je njezin sef Sanader napravio. To je sve jako “ dobro i domoljubno “ za Hrvatsku. Prava je sramota za nasu lijepu Hrvatskusku ova vlada. Pod izgovorom “ domoljublja “ , pod izgovorom da rade za dobro svih nas, i dalje , bez srama idu dalje gdje su stali - rasprodajom Hrvatske. Gdje vam je bila pamet, vi izdajice Hrvatske, koji ste dali glas kompaniji kao sto su HDZ + MOST + bosanski ustase ? Upravo su clanovi danasnje vlade bili najgori komunisti koji su debelo zaobilazili Crkvu, a sada vas varaju svojim krizanjem. To su samo najgori ratni profiteri - trebali bismo pogledati kako je to rijesila Francuska poslije Drugog svjetskog rata. Ako se tim ljudima i sudi , svi tvrde da su jako dobri i nevini i da je to sve politicki.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije