Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Lula za kraj priznao Palestinu u granicama iz 1967. i izazvao Izrael

Ovim potezom brazilski je predsjednik htio učvrstiti svoju ulogu u povijesti kao lidera koji je Brazil učinio snažnom svjetskom silom. Primjer bi mogle slijediti i ostale lationameričke zemlje
06. prosinca 2010. u 21:22 133 komentara 3 prikaza
predsjednik lula
Foto: Reuters

Luiz Inacio Lula da Silva, koji je još samo mjesec dana brazilski predsjednik, priznao je državu Palestinu na teritoriju koji od 1967. godine okupira Izrael.

Na taj način, pišu analitičari, Lula želi konsolidirati svoju ulogu u povijesti kao lidera koji je Brazil učinio jakom silom na svjetskoj pozornici.

Taj Lulin potez žestoko je osudio, naravno, Izrael, ali i Sjedinjene Američke Države.

Palestinsku državnost priznalo je do danas stotinjak država, azijskih, afričkih te bliskoistočnih. Priznala ju je i Rusija, a Brazil je ovim potezom postao zadnja od tzv. država u ubrzanom razvoju – prije njega priznale su je Indija i Kina.

Izrael se plaši da će sada, nakon Brazila, uslijediti val priznanja latinskoameričkih država, a prva bi mogla biti Peru.

U zemljama koje priznaju Palestinu kao državu funkcioniraju palestinska veleposlanstva, dok izaslanstva tih država djeluju u Ramallahu i Gazi kao “misije” ili “uredi” ili pak te države akreditiraju svoje izaslanike pri PLO-u kao vladi u egzilu koji funkcioniraju kao nerezidentni veleposlanici u trećim zemljama.

Američki predsjednik Barack Obama uputio je prije dva dana poruku izraelskoj vlasti da prestane s gradnjom židovskih naselja na okupiranom području. Od premijera Benjamina Netanyahua zatražio je da kao cilj budućih pregovora prihvati stvaranje palestinske države na području Gaze i Zapadne obale temeljene na granicama iz 1967. godine. Obama je povukao i zanimljivu paralelu: kao što je svojedobno Richard Nixon, kao uvjereni republikanac i antikomunist, obnovio veze s Kinom, tako bi, smatra, i Netanyahu, kao desni političar, mogao postići mir s Palestincima.

Američki dužnosnici tvrde da pregovori koji su prije nekoliko tjedana obnovljeni u SAD-u nisu propali zbog inzistiranja židovske strane na nastavku gradnje u istočnom Jeruzalemu.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas tijekom posjeta jordanskom kralju Abdullahu u nedjelju je ustvrdio da se američka ponuda o nastavku mirovnih pregovora očekuje sljedećih dana.

Samobor: Predsjednik HGK Luka Burilović posjetio tvrtku Nord Product
SVE POZNATIJI HRVATSKI PROIZVOĐAČ
Hrvatske mobilne kuće izdrže na -25°C, a izvoze ih i u Skandinaviju: 'Sve je domaći proizvod'
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • -obrisani-:

    Žalim nemam više vremena.. Strep , pokušaj nekada poslušati pametnije od sebe i pogledati objektivnije svoj komentatorski opus sa malo kritike,,,ako to ne uspijevaš daj nekome neka pročita i da ocjenu tvojih komentara... To je jedina moguća verzija osvještavanja kod tebe....

  • -obrisani-:

    Ugodan dan, Barollo...

  • -obrisani-:

    Barollo, i tebi, à+.